Derin sularda yaşayan fener balığı

"Derinlerin gizemi" belgeselinden.

Derin sularda yaşayan fener balığı

 

Derin sularda yaşayan küçük fener balıkları genel olarak kırmızı ve pembe tonlarında, bazıları ise mavi renkli olurlar. Bilim adamlarına göre daha iri ve yaşlı görünümlü olan balıklar kırmızı tonlardayken olgunlaşmamış balıklar mavi renklidir. Canlı olarak nadir gözlemlenebilen bu balık, okyanus yüzeyinin yaklaşık 7500 ile 18000 metre altında yaşar. Bu küçük canlılar tehlikeyle karşılaştığında dakikada 2 metreden daha yüksek bir mesafe katedebilir.

 

Derin sularda yaşayan fener balığı sığ sularda yaşayan cinslerinde sık görülen yürümeye benzer bir harekete de sahiptir. Bilim adamları bu yürüme hareketinin yüzmekten daha az enerji harcadığı için ve etrafındaki deniz suyunu daha az hareketlendirerek yakında bulunması muhtemel bir avcıyı rahatsız etmediği için önemli olduğunu belirtiyorlar.

 

Fener balıklarının ortak yeteneği avlanmak için balık tutabiliyor olmasıdır. Fener balığı “ilisyum” adı verilen sırt yüzgeç izinin ucundan tam ağzının üzerine doğru “eska” denilen bir yem sarkıtır. Bu muhteşem avlanma sanatı Yüce Allah'ın yaratmasıdır.

 

Okyanusların derinleri adeta bir gösteri yeri gibidir. Binlerce farklı tasarımda canlıyı artık günümüzde gözlemleyebiliyoruz. Binlerce yıldır saklı kalmış bu canlıların bugün artık yüzüstüne çıkması, insanların ulaştığı teknolojiyle artık gözlemlenebilir olmasının çok büyük bir anlamı vardır. Bu, Rabbimiz'in ne kadar sonsuz, yüce bir kudrete ve ilme sahip olduğunun göstergesidir.

 

Yerin bitirdiklerinden, kendi nefislerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan (Allah çok) Yücedir. (Yasin Suresi, 36)


Önceki bölümler:

Derin denizlerde yaşam

Derin denizlerin dev denizanası: stygiomedusa gigantea

Derin denizlerdeki ürkütücü gözler

Tripod balığı

Dumbo ahtapotu

Oltacı balığı

Şeffaf başlı macropinna microstoma