Haman ve eski Mısır yazıtları



Kuran'da Eski Mısır hakkında verilen bilgilerin bazıları yakın zamana kadar gizli kalmış bazı tarihsel gerçekleri açığa çıkarmaktadır. Bu gerçekler, Kuran'daki her kelimenin belirli bir hikmetiolduğunu da bize göstermektedir.

Kuran'da Firavun'la birlikte adı geçen kişilerden biri, "Haman"dır. Haman, Kuran'ın 6 ayetinde, Firavun'un yakın adamlarından biri olarak bildirilir.

Kuran’da yer alan bu bilgi, asırlar sonra arkeolojik bulgularla teyit edilmiştir:

18. yüzyıla dek Eski Mısır dilinde yazılmış kitabelerin ve yazıların okunması, mümkün değildi. Çünkü Eski Mısır dili hiyeroglifti ve yüzlerce yıl önce bu dil unutulmuştu.

Eski Mısır hiyeroglifi 1799 yılında, Rosetta Stone adlı, MÖ 196 tarihine ait bir kitabenin bulunmasıyla çözüldü. Hiyeroglifin çözümüyle çok önemli bir bilgiye daha erişilmiş oldu: "Haman" ismi gerçekten de Mısır yazıtlarında geçiyordu. Üstelik aynı yazıtta Haman'ınFiravun'a olan yakınlığı da vurgulanmaktaydı.

Tüm yazıtlara dayanılarak hazırlanan "Yeni Krallıktaki Kişiler" sözlüğünde ise, Haman'dan "Taş ocaklarında çalışanların başı" olarak bahsediliyordu.

Kuran'da, Firavun'un kule yapma işini Haman'dan istemesini haber veren ayet, bu arkeolojik bulguyla tam bir uyum içindedir:

Firavun dedi ki: "Ey önde gelenler, sizin için benden başka ilah olduğunu bilmiyorum. Ey Haman, çamurun üstünde bir ateş yak da, bana yüksekçe bir kule inşa et, belki Musa'nın İlahına çıkarım çünkü gerçekten ben onu yalancılardan biri sanıyorum." (Kasas Suresi, 38)

Eski Mısır yazıtlarında Haman'ın adının ve mesleğinin bulunması, Kuran'ın Allah Katı’ndan indirilmiş olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Kuran, Peygamber Efendimiz (sav)'in yaşadığı devirde ulaşılması ve çözülmesi mümkün olmayan tarihi bir bilgiyi mucizevi bir şekilde bizlere aktarmıştır.


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler