Binlerce yıl öncesine ait mağara resimleri


Tarihleri MÖ 35 binli yıllara kadar uzanan mağara resimlerindeki boyalarda dönemin insanları, mangan oksid, demir oksid, demir hidroksid, dentin kili (omurgalı hayvanların dişlerindeki kolajen ve kalsiyum tuzundan meydana gelen iç kısım) gibi elementler ve maddeler kullanıyorlardı. Kimya eğitimi olmayan bir insandan, bu resimlerden herhangi birindeki boyayı elde etmesi istense, bu kişi hangi elementi kullanacağını, bu elementi nereden, nasıl bulabileceğini, hangi elementi hangisiyle, nasıl karıştırması gerektiğini bilemez. Ayrıca dönemin insanlarının sadece kimya konusunda değil, hayvan anatomisi konusunda da bilgili oldukları anlaşılmaktadır. Omurgalı hayvanların dişlerindeki kolajen ve kalsiyum tozlarından oluşan maddelerden faydalanmaları bunun bir göstergesidir.

Mağara resimlerinde kullanılan boyalar, kimya eğitimi almış bir üniversite öğrencisinin dahi elde etmesinin oldukça zor olduğu bir karışımla yapılmıştır. İngiliz antropolog Roger Lewin, bu boyama tekniğini şöyle anlatmaktadır: “Boya yapımında kullanılan maddeler (pigmentler) ve mineral dolgu maddeleri, Üst Paleolitik insanlarca özenle seçilerek, özel bir karışım oluşturmak üzere 5-10 mikrona dek inceltiliyordu. Siyah boya, tahmin edileceği gibi, odun kömürü ve manganezdioksitti. Ancak ilgi, daha çok, dolgu maddeleri üzerine yoğunlaşmıştı. Dolgu maddeleri, renklere canlılık verdiği gibi, adından da anlaşılacağı üzere, boyayı kalınlaştırmaya da yarar. Dört değişik türü olduğu anlaşılan bu maddeleri, araştırmacılar birden dörde kadar sıralamışlardır: Talk barit, potasyum feldispat ve biyotit (mika) ağırlıklı feldispat potasyum.[ Fransız tarihçi] Clottes ve arkadaşları bu dolgu maddelerini kendileri de denemişler ve çok etkili olduğunu görmüşlerdir.”

LASCAUX MAĞARASI, 17 BİN YILLIK RESİMLERİ

ATIN AYAĞI KABARTMALI BİR ZEMİNDE ÇİZİLEREK HAREKETLİ İZLENİMİ VEREN GELİŞMİŞ BİR YÖNTEM KULLANILMIŞ. BU RESİMDE İSE ÇOK KATMANLI ÖZEL BİR TEKNİK KULLANILMIŞ. ÖNDEKİ KIRMIZI BİR İNEK ONUN ARKASINDA İSE BÜYÜK BOYNUZLARIYLA SİYAH BİR ÖKÜZ VAR.

PECHE MERLE MAĞARASI, 16 BİN YILLIK RESİMLER

CHAUVET MAĞARASI, 32 BİN YILLIK RESİMLER

32 BİN YILLIK ASLAN RESİMLERİ

ÇOK KATMAN KULLANILAN BAŞKA BİR RESİM ÖNDE BİR AT ARKADA ÖKÜZ GÖRÜLÜYOR. UZMANLARA GÖRE BU RESİM ATLARIN 4 DEĞİŞİK HALİNİ GÖSTEREN ÖZEL BİR RESİM.

32 BİN YILLIK ASLAN RESİMLERİ

FONT DE GAUME MAĞARASI, 17 BİN YILLIK DÜNYADA İLK POLİKROM TEKNİĞİ KULLANILAN RESİM.

ALTAMİRA MAĞARASI, 16 BİN 500 YILLIK RESİMLER.


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler