Dr. Jeff Zweerink: "Bu Konferansın Önemi Nedir?"


- İstanbul’a gelip bu konferansa katılmanızla ilgili bazı sorularım olacak. Özellikle Müslümanlar ve Hıristiyanların birlikte böyle bir etkinlik düzenlediklerini göz önüne alırsak, iki grup için de bu konferansın önemi nedir?

- Bence konferansın en büyük, en önemli yönlerinden biri, farklı inançlara, çoğu konuda farklı bakış açılarına sahip insanların aslında birbirleriyle gayet iyi anlaşabileceklerini ve tartışma veya kavgaya mahal bırakmadan etkileşim içinde olabileceklerini göstermesi. Hıristiyanlığın görüşlerinin bir kısmını sunma fırsatı yakaladım, aynı şekilde İslam hakkında da bilgiler dinleme fırsatım oldu. İnsanların fikirleri değişmemiş olabilir, ama kurulan diyalog ve etkileşim bile yeterli. Bence son derece yararlı oldu çünkü karşı tarafı iyi tanıyan birinden onların görüşlerinin dinlemek çok daha iyi bir anlayış kazanmamı mümkün kılıyor. Dolayısıyla herhangi birinin İslam hakkındaki gerçekliği tartışılır açıklamalarıyla değil, karşı tarafın en doğru fikirleriyle bizzat tanışmış oluyorum.

- Harika. Şunu da sormak istiyorum; Hıristiyan dünyası böyle bir işbirliğini nasıl karşılar dersiniz? 

- Pek çok farklı tepkiyle karşılaşmak mümkün. Bence bir kesim şöyle diyecek, “Neden Müslümanlarla iletişim kuruyorsunuz? Oraya neden gidiyorsunuz? Böyle yaparak söyledikleri şeyleri desteklemiş olmuyor musunuz?”. Bu konuda ciddi manada düşündüm. Biliyorum ki, bir Hıristiyan olarak görevim, bana insanlara Hz. İsa ve Hristiyanlığı anlatma fırsatı sunan her yere gitmek. O nedenle karşılaştığım misafirperverlik olsun, konferans olsun, bana fikirlerimi paylaşma özgürlüğü sunulması olsun, hepsinden çok memnun kaldığımı ifade etmeliyim. Ayrıca, başka insanlarla etkileşime girmeden, onları tanımadan nasıl ortak bir payda geliştirmek mümkün olabilir ki? Çünkü eminim ki teist dünya görüşleri olarak İslam ve Hıristiyanlığın ateist dünya görüşlerinin karşısında pek çok ortak noktası olması gayet mümkün. Bundan hoşlanmayan insanlar olacaktır fakat insanları sevmemiz için bize çağrı yapıldığı da ortada. Diğer insanlarla bir ilişki kurmadan onları sevemezsiniz. Bu nedenle burada yeni ilişkiler kurma fırsatı yakaladığım için mutluyum.

- Cevabınız için çok teşekkürler. Bu konuda son olarak iki noktaya daha değinmek istiyorum. Bu gibi etkinlikler düzenlemenin, evrim sahtekarlığını ve yaratılış gerçeğini anlatmanın gerekli olduğuna inanıyor musunuz? Bir de, başka ne gibi çalışmalar yapılabilir?

- Bence İslam ve Hıristiyanlığın ortak noktalarından biri, her şeyi yaratan, bu evreni yaşamı mümkün kılacak şekilde meydana getirmiş bir Tanrı olduğu inancı. Etkileşim ve diyalog kurmanın sadece ortak bir nokta bulmak için değil, aynı zamanda insanlara Hıristiyanlık ve İslam’ın hangi açılardan farklı olduğunu göstermek için de faydalı olduğunu düşünüyorum. Bence insanların konumunu ve farklı dinlerin kutsal metinlerinde ne yazdığını ne kadar iyi anlayabilirsek, o kadar iyi etkileşim içinde olabilir ve gerçeği arayıp bulabiliriz. Dolayısıyla bence bu çok önemli bir etkinlik; karşılıklı ilişkinin mümkün kılındığı konferanslara ev sahipliği yapmak bana göre oldukça önemli. Umarım gelecekte böyle daha çok etkinlik düzenlenir.


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler