Balinalar uçak teknolojisine yön veriyor

Kambur balinaları diğer balina türlerinden ayıran en önemli özellik, tırtıklı bir makasla kesilmiş gibi olan girintili-çıkıntılı yüzgeçleridir. Balina yüzgeçlerindeki bu değişik yapı bilim adamlarının dikkatini çekmiş ve ortaya çıkan bazı sorulara cevap aranmaya başlanmıştır. Bu özel şeklin balinaya nasıl bir etkisi vardır? Geçtiğimiz günlerde bilim adamları kambur balinaların yüzgeçlerindeki özel şeklin sırrını çözmek için bazı araştırmalar yaptılar.

Kambur balinalar diğer balina türlerine göre son derece akrobatik hareketler yapmaları ile tanınırlar. Araştırmalara göre, bu kadar verimli bir hareket kabiliyetine sahip olan bu dev canlılar, bu yeteneklerini yüzgeçlerindeki özel girintili ve çıkıntılı yapıya borçlular.  Böyle bir hareket kabiliyeti sağlan bu yapı, bilim adamlarına bazı konularda ilham kaynağı olmuştur.
 

Günümüzde uçak kanatlarında kullanılan tasarımın pürüzsüz ve düzgün bir şekli vardır. Duke (Dük) Üniversitesi araştırmacıları, bu balina türünün yüzgeçlerinden yola çıkarak şu ana kadar kullanılan tasarımlardan çok farklı yeni bir model oluşturdular.
Mühendisler tırtıklı yapıların eklenmesiyle oluşturulan model ile tırtıkların olmadığı modelleri birbiri ile karşılaştırdılar. Tırtıklı kanatların durma açılarının tırtıksız kanatlara göre %40 daha iyi olduğu tespit edildi. Ayrıca havanın, tırtıklı yapıları %8 daha fazla kaldırdığı ortaya çıktı. Bir diğer  avantaj ise geriye sürükleme kuvvetinin bu modelde %32 daha az olmasıydı. Araştırmayı yürüten bilim adamlarından L. E. Howle (El İ Hawıl) artan kaldırma kuvvetinin ve azalan geri itme kuvvetinin eşzamanlı olarak başarılmasının aerodinamik verimliliği artırdığını ifade etti.

 

Bilim adamları sistemin detaylarını incelediklerinde tırtıklı yapıların kanat üstünde dönen girdaplara sebep olduğunu tespit ettiler. Bu girdaplar, kanadın üstündeki havanın dağılıp arka tarafa gitmeden kanatlardan uzaklaşmasını engelliyor. Bu ise uçağın daha dik açılarda durmasını ve daha yüksek kaldırma kuvvetine sahip olmasını sağlıyordu.

 

Bütün bu ayrıntılar göstermektedir ki balinaların diğer tüm özellikleri gibi  yüzgeçlerindeki tırtıklar da rastgele tesadüflerin eseri olamaz. Doğadaki her detay gibi bunlar da ancak belli bir amaç için yaratılmışlardır. Göklerin, yerin ve ikisi arasındakilerin yaratıcısı, alemlerin Rabbi olan Allah sonsuz ilmiyle kuşattığı tüm evreni, hayranlık uyandıran kusursuz detaylarla birlikte yaratmıştır.

 



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler