En Küçük Bakteriler Görüntülendi

MİKRO DÜNYADAN BİLİM HABERLERİ… EN KÜÇÜK BAKTERİLER GÖRÜNTÜLENDİ

Yaklaşık 20 yıldır zaten küçük olan bakterilerin daha da küçük çeşitlerinin varlığı üzerinde tartışmalar devam ediyordu. Ancak bugüne kadar bu bakterileri görüntülemek ve yapılarını tanımlamak mümkün olmamıştı.

Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacının yaptığı çalışmalar sonucunda çok küçük bakterilerin görüntülenmesi başarıldı.

Araştırmalar sırasında bakteri örnekleri, yeraltı sularının filtrelenmesiyle elde edildi. Bakteri örnekleri zarar görmemeleri için çok düşük sıcaklıklarda tutuldu ve elektron mikroskop ile incelendi. Bunun sonucunda elde edilen görüntülerde ortalama hacmi 0,009 mikron küp olan bakterilerle karşılaşıldı.

Bu küçüklüğü daha iyi anlamak için şöyle bir oran verebiliriz.

Bu bakterilerin büyüklüğü Escherichia coli bakterilerinin yüzde ellide biri kadar ve 150.000 tanesi bir insan saçının ucuna sığabilir.

Bu bakteriler şimdiye kadar keşfedilmiş en küçük canlılar…

Mikroskop görüntülerinde bölünme sürecinde olan bazı bakterilerin de görülmesi, bakterilerin sağlıklı olduğunu ve dolayısıyla küçük boyutlarının anormal bir durumdan kaynaklanmadığını, böyle küçük yaratıldığını gösterir.



DEVAMINI GÖSTER