Bir Damla Su

MİKRO DÜNYADA SANAT… BİR DAMLA SU

Su yaşamın temel kaynağı ve aynı zamanda dünyanın %70’ini, vücudumuzun %60’ını oluşturuyor. Üç farklı halini hepimiz biliyoruz. Gaz halde atmosferin içinde, donduğunda buz halinde, sıvı olarak denizlerde bulunuyor. Yağmur, kar, dolu, sis, çiğ hepsi suyun farklı hallerinden meydana geliyor. Gökkuşağı ise havadaki su damlacıklarının güneş ışığında kırılmasıyla oluşuyor. Renksiz kokusuz tatsız olan su, kimyasal yapısıyla olduğu kadar sanatsal özellikleriyle de bildiğimiz tüm bileşiklerden farklı.

Kar tanelerinin hepsinin birbirinden farklı olduğunu, altın oranlı ve muhteşem göründüğünü pek çok kişi biliyor. Peki tek bir su damlasının kururken mükemmel bir desen oluşturduğunu biliyor musunuz?

Georgia Teknoloji Enstitüsü, Elektronik ve Nanoteknoloji bölümü araştırma mühendisi Devin Brown, elektron ışını ile silikon bir çipin üzerindeki desenleri incelerken tevafuk olarak görüş alanına giren çok küçük bir su damlasını fark etti. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük bu damlanın içerisindeki desenler ise hayret vericiydi. Brown, ışık mikroskobunda bu damlacığın fotoğrafını çekti. Mikro fotoğraf  yarışmasında ödül alan bu fotoğrafa “mavi ay çiçeği” adını verdi çünkü su damlasını oluşturan desenler ay çiçeğindeki altın oran görüntüsünü veriyordu. Hayatımız için vazgeçilmez olan suyun mikroskop altındaki hayranlık uyandırıcı güzellikteki görüntüsü de yaratılışındaki sanatı tekrar gözler önüne seriyor.  

 

Görmedin mi, Allah, gökten su indirdi, böylece yeryüzü yemyeşil donatıldı. Şüphesiz Allah, lütfedicidir, her şeyden haberdardır. (Hac Suresi, 63)



DEVAMINI GÖSTER