Hubble Ultra Derin Alan Resmi

Evrenin büyüklüğünü daha iyi  anlayabilmemiz için başka bir resim daha var. Derin Uzayın Fotoğrafı...

2004'te, zamanda geçmişe doğru daha önce hiç olmadığı kadar dikkatlice bakmayı başardık ve evrenin en uzak galaksilerinden gelen ışığı yakaladık. Ekranda gördüğünüz görüntü, Hubble Uzay Teleskobu tarafından 11 gün boyunca çekilen bir görüntüdür. Ünlü teleskop merceğini, Orion Takım Yıldızı'nın hemen aşağısındaki çok küçük bir uzay bölümüne odakladı. Teleskobun bu yönde konuşlandırılmasından bir süre sonra modern zamanların en ünlü gökyüzü resimlerinden birini ortaya çıktı.

Hubble Ultra Derin Alan adı verilen bu görüntüde yer alan her küçük nokta bir yıldız değil, içinde yüz milyarlarca yıldız barındıran birer galaksidir. Bu resim yaklaşık 10.000 galaksinin bir portresidir.

Görüntüdeki en uzak galaksinin bize mesafesi 13 milyar ışık yılının üzerinde.... Hubble Teleskobu, neredeyse zamanın başlangıcına kadar bakmamıza olanak sağladı ve uzayın derinliklerinde evrenimizin nasıl başladığına dair önemli bir ipucunu  ortaya çıkardı.

 

Evrendeki gök cisimlerinin ihtişamı ile ilgili verdiğimiz bu birkaç örnek bile, Allah'ın yaratma sanatının benzersizliğini göstermek için yeterlidir. Allah Kuran’da insanları göklerin yaratılışı üzerinde düşünmeye şöyle çağırır:

Yaratmak bakımından siz mi daha güçsünüz, yoksa gök mü? (Allah) Onu bina etti. Boyunu yükseltti, ona belli bir düzen verdi… (Naziat Suresi, 27-28)

Allah’ın göklerdeki yaratma sanatı büyük ve görkemli...

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi evren o kadar büyük ki, milyarlarca ışık yılı ile ifade edilen rakamların tam anlamıyla neyi temsil ettiğini anlamamız bile zor…



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler