Köpekbalığı derisi sıradışı buluşlara ilham veriyor.

Köpekbalığı Derisi Sıradışı Buluşlara İlham Veriyor...

Elinizi yavaşça köpekbalığının başından kuyruğuna doğru hareket ettirmeniz halinde, ipek gibi pürüzsüz kaygan bir yüzeyde eliniz hiç bir engele takılmadan kayıp gider. Oysa aynı hareketi ters yönde tekrarladığınız zaman, eliniz köpekbalığının derisine takılır. Köpekbalığı derisi hareket yönüne göre ya ipek gibi pürüzsüz, ya da zımpara kağıdı gibi aşındırıcı olabilir.

Köpekbalığı derisine mikroskop altında baktığınızda, yüzeyin minyatür dişleri andıran geometrik yapılarla neredeyse aralarında hiç boşluk kalmadan kaplanmış olduğunu görürsünüz. Bu yapıların üst deriye sıkıca tutunmalarını sağlayan kökleri vardır. Yapının ana gövdesini oluşturan dentin, dişlerdeki gibi pürüzsüz mine tabakasıyla kaplanmıştır. “Dentikül” de denen deri dişcikleri, köpekbalığını yırtıcılardan ve dış parazitlerden koruyan biyolojik bir zırh oluşturur. Bu dişçikler aynı zamanda, dikey su girdapları veya su spiralleri oluşturarak hem suyun yüzmeye karşı hidrodinamik direncini azalır, hem de itme kuvvetinin arttırır.

Günümüzde Köpekbalığı derisinin dişcik örtüsü taklit edilerek kumaşlar üretilmektedir. Yüzücü mayolarında kullanılan bu kumaş köpek balığı derisinin özelliklerini taşıyan bir dokumadan yapılmıştır. Saniyenin yüzde biri kadar bir zaman farkının, altın madalyayı belirlediği olimpiyat yarışmalarında, yüzücüler için sürtünme direncinin en düşük seviyede olması gerekir. Son on yıldır köpekbalığının derisini taklit ederek suyun sürtünme direncini azaltan bu mayo kumaşı sayesinde yüzme hızında %7’yi geçen bir artış sağlanmakatadır.

Bugün görmekteyiz ki gelişen teknoloji yaratılış mucizelerini tek tek keşfetmekte ve "biyomimetik" biliminde olduğu gibi canlılardaki olağanüstü yaratılış detaylarını örnek alarak insanlığa hizmet etmektedir. 

Yaratılıştaki bu benzersizlik ve mükemmelliğe birçok Kuran ayetinde de dikkat çekilmiştir. Allah, bir Kuran ayetinde etrafımızda bulunan herşeyi Kendisinin yarattığını şöyle bildirir:

Şeytandan Allah’a sığınırım

Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah'ındır. Allah, herşeyi kuşatandır. 



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler