Dalgalı Albatroslar

ETİKETLER:

Dalgalı albatroslar

Albatroslar yaklaşık 3.5 metrelik kanat uzunlukları ile tropikal kuşların en büyükleridir. Hayatlarının %92'sini açık denizlerde geçirirler ve neredeyse hiç karaya inmezler.

Bu kuş türünün en önemli özelliği çok uzun süre hiç durmadan uçabilmesidir. Bu güç işi ise albatros özel uçuş tarzı sayesinde başarır. Albatros yukarıya doğru yükselen hava akımlarını ve rüzgarı kullanarak, onların yönünde ilerler. Rüzgarın içinden zikzaklar çizerek bir dalganın tepesinden diğerine geçerek hareket eder. Bu şekilde albatros tek bir kanat bile çırpmadan saatlerce su üstünde uçabilir. Albatrosların kanat kemiklerinde kanatlarını açık pozisyonda tutmaya yarayan bir çeşit kilit sistemi vardır. Bu kilit sistemi sayesinde hiç kas gücü kullanmazlar. Bu da uçuş sırasında büyük kolaylık sağlar. Bu özel sistem sayesinde günlerce, haftalarca hatta aylarca en az seviyede enerji kullanarak hiç durmadan uçabilirler.

Albatroslar sadece çiftleşmek için karaya inerler.

İşte bir Erkek dalgalı albatros kuşu. Bu kuşlar bütün hayatlarını tek bir eş ile geçirir. Pasifik Okyanusunda tek başına beslendikten sonra bu erkek kuş her yıl yaptığı gibi  Galapagosa geri döndü ve eşinin geri dönmesini beklemeye başladı. Diğerleri buluşmuşlar bile. Yıllar geçtikçe ve yaşları ilerledikçe çiftlerden birisinin buluşma yerine geri dönmeme ihtimali de yükseliyor. Ama birbirlerine bağlılıkları oldukça güçlü olan bu kuşlar her ne olursa olsun eşlerini beklemeye devam ediyorlar.

Bu o olabilir mi? Ya da bu? Galiba bu. Evet o. Ve birbirlerini tanıyorlar. Tekrar biraraya geldiler. 

Dişi albatros yıl da 1 tane yumurta yumurtlar ve bu yumurta 80 günde kuluçka süresini tamamlar.

 



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler