Yaşam ve Sağlık - 49. Bölüm, Prof. Dr. Mustafa Özateş, Radyoloji Uzmanı

Dr. Mustafa Özateş, Radyoloji Uzmanı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Bu hafta programımızı Erel Aksoy’la birlikte hazırladık. Stüdyomuzda ise çok değerli bir konuğumuz bizlerle birlikte. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özateş Hocamız konuğumuz. Hocam hoş geldiniz programımıza.

MUSTAFA ÖZATEŞ: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Bu hafta radyolojinin tanımı, radyoloji nedir, radyolojiyi hangi alanlarda kullanırız? Özellikle sizin ilgi alanınız olan ‘ikinci görüş’ diye bir yaklaşım var radyolojide ondan bahsedeceğiz.

MUSTAFA ÖZATEŞ: Ben öncelikle böyle güzide bir kanalın böyle güzel bir programına davet ettiğiniz için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Çok mutlu oldum.

Radyoloji konusu çok geniş bir konu. Tıpta hastalıkların önlenmesinde, erken tanısında, erken teşhisinde görüntüleme çok ciddi önem arzeden bir alan. Radyoloji derken tabii görüntülemeden aslında bahsediyoruz. Radyolojinin geçmişi 1895’te ilk defa röntgen ışınlarının keşfiyle başlıyor Bir Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen röntgen ışınlarını keşfediyor. Tıbbi görüntülemede gerek röntgen, gerek diğer radyasyonla ilgili alanlar, işte tomografi, MR’la çalışan bilim adamları geçmişinde temelinde Nobel bilim ödülleri var. Çünkü dünya bilimine çok ciddi katkılar sağlayan yöntemler bunlar. Bu işi ilk bulan, ilk geliştiren insanlar hep Nobel bilim ödülü almış.

EREL AKSOY: Radyolojinin gelişiminde ama herhalde bilgisayarla birlikte çok büyük atılım yapmaya başladı her şeyde olduğu gibi. İşte tomografi, MR hepsi bilgisayar temelli sistemler. Ultrason evet. Onların olmasıyla birlikte hem detaya inme konusunda daha önemli katkılar elde edilmiş oldu. Radyolojiye baktığımız zaman aslında geçmişi çok fazla olan bir branş değil, dediğiniz gibi direkt röntgen dışında. Son yıllarda yaklaşık 30-35 yıllık bir hızlanma dönemi var son yıllarda. Ve tanı koymanın bekli patolojiyle birlikte en kritik noktasında bulunuyorsunuz Hocam.

MUSTAFA ÖZATEŞ: Radyoloji hem teşhis koyuyor, hem tedavi edilmiş hastalıkların iyileşme sürecini takip ediyor kontrol filmleriyle, kontrol MR’larıyla, kontrol tomografilerle. Hem de bu tabii bizim çok az bildiğimiz bir alan belki de, ciddi bir ihtiyaç, ciddi bir boşluğu dolduran ameliyatlardan bile kurtaran bir alan var; gelişimsel radyoloji dediğimiz bir alanımız var. Burada biz görüntüleme yöntemleriyle MR ile, tomografiyle teşhis ettiğimiz kitlenin veya herhangi bir lezyon alanının patolojik olarak gerçekten ne olduğunu anlamak için biyopsi yapmamız gerekiyor. İşte bu görüntüleme yöntemleri eşliğinde gelişimsel radyoloji uzmanı arkadaşlarımız girerler, o lezyon hangi bölgedeyse -girilebilecek bölge olması lazım tabii- hangi bölgedeyse ultrason klavuzluğunda, tomografi klavuzluğunda, MR klavuzluğunda girip oradan, o kitleden parça alır ve patolojik olarak incelenmesini sağlarlar. Çünkü o küçücük bir parçayla doğru teşhis konulsun ki geniş ameliyatı ona göre doğru bir şekilde planlansın. Hangi bölgeye uzanmışsa, zaten kitlenin malign ya da benign, Türkçe olarak söylersek iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu belirledikten sonra, biyopsi işleminden sonra cerrahi esnasında ne kadar bir alanın temizleneceğini planlıyor radyoloji.

EREL AKSOY: Hastalığın ondan sonraki sürecin nasıl devam edeceği konusunda hayati bir işlem yapılmış oluyor.

MUSTAFA ÖZATEŞ: Peki nerede yapıyoruz bunu? Tiroid kitlelerinde yapıyoruz, karaciğer kitlelerinde yapıyoruz, meme kitlelerinde yapıyoruz bunu, girişimsel radyolojik işlemler. Onun dışında damarlarla ilgili hastalıklar var, girişimsel radyoloji sadece teşhis değil tedavi kısmında da kullanıyoruz. Ne yapıyoruz damarda; örneğin beyince AVM dediğimiz Arteriovenöz Malformasyon dediğimiz damar yumağı olan hastalarımız var. Veya anevrizma dediğimiz baloncuk hastalıkları var, bunların ameliyatsız, kafayı kesmesiz, damar içerisinden girerek, kateter vasıtasıyla girerek oranın tedavisini sağlama yöntemleri var radyolojik olarak. Veya bir damar tıkandı, boyunda bir damar tıkandı, kasıkta bir damar tıkandı, bacakta, kolda bir damar tıkandı onu işte bu girişimsel radyolojik yöntemlerle girip stent takarak açma imkanına sahibiz. Kardiyolojide de aynı yöntem kullanılıyor. Kanama durdurma yöntemleri de var.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler