Yaşam ve Sağlık - 44. Bölüm - Doç. Dr. Ali Çay, Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Doç. Dr. Ali Çay, Çocuk Cerrahisi Uzmanı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızın bu haftaki konuğu Çocuk Cerrahisi Uzamanı Doç. Dr. Ali Çay bizlerle birlikte. Hocam programımıza hoş geldiniz.

OKTAR BABUNA: Hoş geldiniz.

ALİ ÇAY: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Bu hafta sizinle pek çok konuyu konuşacağız. Ama ilk olarak kasık fıtıklarıyla başlayabiliriz. Çocuklarda görülen kasık fıtıklarını bize kısaca bir anlatır mısınız?

ALİ ÇAY: Çocuklarda veya bebeklerde görülen kasık fıtığı erişkinlerden biraz farklı. Çocuğa da baktığımızda esas itibariyle çocuklar erişkinlerin küçültülmüş bir modeli değil. Kendine has fizyolojik, metabolik özellikleri var. Çocuklarda görülen fıtıklar da erişkinlerde görülen fıtıklardan farklı. Erişkinlerde bildiğiniz gibi daha çok ileri yaşlarda zorlanmaktan dolayı oluşuyor. Çocuklardaysa kasık fıtıkları genellikle doğumsal. Çok büyük bir bölümü tamamına yakını doğumsal. Bu testisin inişiyle de alakalı. Kasık kanalının açık kalması dolayısıyla ortaya çıkıyor, kasık kanalının kapanmaması dolayısıyla. Esas orijini doğumsal olması. Bu yönüyle de erişkinlerden ayrılıyor. Hem oluş mekanizmasında farklılıklar var hem de tedavisi, ameliyatındaki farklılıklar söz konusu.

PINAR AKKAŞ: Çocuklarda görülme sıklığı nedir kasık fıtıklarının?

ALİ ÇAY: Gününde doğan çocuklarda, normal miadında doğan normal doğumlarda doğan çocuklarda yüzde 1-3 oranında görülmekte. Erkeklerde daha sık görüyoruz kızlara göre.

OKTAR BABUNA: Az değil tabii 1 ile 3 arası, evet.

ALİ ÇAY: Değil mi? Küçümsenemeyecek bir oran yüzde 1-3 oranını düşündüğümüzde. Erkeklerde daha sık.

Sağ tarafta biraz daha sık görüyoruz. Sağ kasıkta yüzde 60 oranında görülüyor. Yüzde 30 oranında sol tarafında, yüzde 5 oranında iki taraflı görebiliyoruz kasık fıtıklarını.

OKTAR BABUNA: Ne zaman tedavi edilmesi gerekiyor?

ALİ ÇAY: Kasık fıtıklarının tabii komplikasyonlarını düşünürsek, diyeceğiz ki; çocuk bu dursun, sonra ameliyat yaparız. Hiç de öyle değil. Boğulma riski var. Fıtık zaten şu demek; vücudun anatomik bazı bölgelerindeki açıklıklardan karın içerisindeki organların veya dokuların yer değiştirmesine biz fıtık diyoruz. Çocuklarda kasık fıtıklarında erkeklerde genellikle karın içerisindeki bağırsaklar, bağırsağı örten omentum dediğimiz yağ dokusu girebiliyor. Bunlar girip-çıkıyorlar. Bir şişlik oluşuyor, daha sonra kayboluyor. İşte problem tam da bu noktada oluyor. Küçük çocuklarda bu giren organların orada sıkışmasıyla bu organlarda boğulma, inkarserasyon diyoruz tıp dilinde, boğulma olabiliyor bağırsakta. Yine testise gelen kan damarları sinirler, sperm kanalı da inguinal kanaldan geçtiği için bunlarda da bir sıkışma söz konusu olduğundan testisin de hayatiyetini etkileyen durumlar ortaya çıkabiliyor. Bağırsağın boğulmasıyla iki saat içinde müdahale edilmezse ciddi anlamda hayatı tehdit eden problemler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle kasık fıtıkları dünyanın her yerinde acil değil ama acele. Yaşına, kilosuna bakılmaksızın ameliyat edilmeli. Özellikle yaş küçüldükçe bu inkarserasyon riski de artıyor.

Şimdi, çocuklarda kasık fıtıklarının 1/3’ü ilk 6 ayda tanı alıyor. Yüzde 90’ı 2 yaşına kadar tanı alıyor. İnkarserasyonun da sıkışmanın ya da boğulmanın en sık görüldüğü dönem bu iki yaş dönemi. Bu dönemde hastaların bize 10-20’si bize direk inkarserasyonla gelebiliyor. O yüzden kasık fıtıkları görüldüğü anda ameliyat edilmeli. Kızlarda erkeklerden farklı olarak over dokusu, yumurta yani. Yumurta ve tüpler fıtık kesesinin içerisine girebiliyor. Bunların da orada sıkışma ihtimali var bu çok önemli. Erkeklerden biraz daha da fazla sıkışma yüzde 27. O fıtık içerisinde yumurta dokusu sıkışarak çürüyebiliyor. Bu nedenle kasık fıtığı görüldüğü zaman üzerinde ciddiyetle durulmalı. Toplumda genelde şöyle bir önyargı var biliyorsunuz; çocuk çok küçük anesteziyi kaldıramaz, ameliyatı kaldıramaz diye. Asla böyle düşünülmemeli aksine en kısa sürede, mümkün olan en uygun şartlarda ameliyat etmek azlım.

OKTAR BABUNA: Bir çok hastalığın artık tanısı daha doğum olmadan konabiliyor. Kasık fıtıkları da bu gruba giriyor mu?

ALİ ÇAY: Şimdi, testisin inişini tabii bir konuşursak. Testisler beşinci hafta da hatta indiferantkonat var, kız yada erkek olacağı belli olmadığı için indiferant. 5. haftadan sonra Y kromozomu sry geni. Yani cinsiyeti belirleyen faktör gelişmeye başlıyor. 7. aya kadar karın içersinde testis. Geç fetal dönemde yani hamileliğin sonlarına doğru testis inişini gerçekleştiriyor. Ve bu dönemde zaten kasık kanalının tamamı açık. Dolayısıyla prenatal tanı burada söz konusu değil. Doğumdan sonra açık kalması, normalde doğum sonra bu processus vaginalis dediğimiz kasık kanalı doğumdan sonra kapanıyor. Bunun testisi örten kısmı dışındakiler obriteri olarak kapanıyor. Şayet kapanmayıp da açık kalırsa bir ucu karın içerisinde, bir ucu da testisler de ya da torbada olan bir kanal şeklinde potansiyel fıtık kesesi oluyor. Dolayısıyla prenatal tanının bu hastalıkta yeri yok, bir çok hastalıkta tabii var, biz de kullanıyoruz özellikle yeni doğan cerrahisinde ama kasık fıtığı doğumdan sonra ortaya çıkıyor. Bulguları da hani anneler dikkat etmesi açısından çocuk çok ağladığında ya da bezini açtıklarında sağ ya da sol kasık bölgesinde bir şişlik şeklinde kendini gösterir. Özelliği; dokunduğumuz zaman veya dinlendiği zaman çocuk kendiliğinden kaybolması, aktiviteyle tekrar ortaya çıkması.

 


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler