Yaşam ve Sağlık - 43. Bölüm - Dr. Harun Özkan, Plastik ve Estetik Cerrah

Doç. Dr. Harun Özkan, Plastik ve Estetik Cerrah

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızın bu hafta çok değerli konuğu bizlerle birlikte. Plastik ve Estetik Cerrah. Doç. Dr. Harun Özkan konuğumuz. Hocam hoş geldiniz programımıza.

HARUN ÖZKAN: Teşekkür ederim.

PINAR AKKAŞ: Öncelikle isterseniz sizin çok ödüllerle başarılarla dolu geçmişiniz var biraz izleyenlerimize ondan bahsedelim. Aynı zamanda askeri doktorusunuz.

HARUN ÖZKAN: İdim. Emekli oldum.

PINAR AKKAŞ: 1974 Kıbrıs Barış Harekatında Çıkarma Birlikleri Mesul Cerrahi ve Cerrahi Hastane Baş Tabibi olarak görev yaptığınız dönem gösterdiğiniz üstün başarılardan dolayı silahlı kuvvetler tarafından size verilen bir madalya var.  

HARUN ÖZKAN: Çıkarma Birlikleri Baş Tabibi Ve Mesul Cerrah olarak bana Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ilk defa üstün cesaret ve feragat altın madalyası verildi. 

OKTAR BABUNA: İsterseniz harp yaralanmalarıyla başlayalım. Çünkü Türkiye’nin de gündeminde olan bir konu. Bütün Ortadoğu zaten şu anda kan gövdeyi götürüyor. Şarapnel yaraları, kurşun yaralanmaları, onlarda plastik cerrahinin rolü nedir?

HARUN ÖZKAN: Efendim, harp yaraları ateşli silah yarasıdır genellikle. Her türlü makineli tüfekti, kurşun yarasıydı, şarapnel yaraları, bomba yaralanmaları bunları hepsi ateşli silahlara giriyor. Bunlar parça etkisiyle yaralananlar var, delip geçenler var. Bu yaraların özelliği kirli yara olması. Bir kere harp yarası kurşun da girse, şarapnel parçası da girse, başka bir cisimle de yaralanmış olsa kendi elbisesini delip geçtiği için elbise parçaları dahil, üzerindeki toz-toprak dahil yaranın içine giriyor. Ayrıca etraftan gelen kirlilik de var. Dolayısıyla bu yarayı görünce ufacık bir delik kurşun girmiş, çıkış deliği biraz daha büyüktür. Kemiğe gelmişse Allah korusun parçalı kemik de olduğu için daha geniş bir çıkış deliği oluyor. Ama kemiğe gelmemişse giriş deliğinden 3-4 misli büyüklükte bir delikten çıkıyor. Çıkmışsa eğer, içeride de kalan oluyor. Bu yaralarda olayı görüp hemen dıştan temizleyip dikiş atmak en büyük tehlikedir. Yaranın içini temizlemek gerekiyor. Çünkü yaranın içerisinde kumaş parçasından tut taş parçası, toz-toprak her türlü kirlilik vardır. Onun için öncelikle bütün harp yaralarında yarayı temizlemek önemli. Bunun için de serumunu antibiyotikle bol bol yıkamak gerekiyor öncelikle. İki, yarayı dikip kapatmak yine tehlikelidir. Mutlaka bir drenaj yani akıntı yolu bırakmak zorundasınız. Ya açık bir ağız bırakacaksınız yahut da bir hortum koyacaksınız ki oradan yaranın içindeki parçacıklar falan atılabilsin dışarıya diye. Aksi takdirde, yarayı kapattınız gayet güzel -başımıza geldi çünkü biliyoruz, kıtalardaki genç doktor hemen oraya bir dikiş koymuş- bunlar da içeride ağzı da kapandığı için, drenaj da olmadığı için o kirlilik apselere sebep oluyor, kol felçlerine, bacak felçlerine sebep oluyor. Onun için harp yarasında öncelikle temizlik, içini temizlemek, iki, drenajı sağlamak. Ondan sonra da normal cerrahi girişimlerini yapacaksınız tabii ki. Onun için harp yarasındaki  prensip; bir, temizlik, iki, drenajdır. Bu arada yanıklar da çok oluyor harpte. Tabii o bombalardan dolayı yananlar oluyor, başka ateşli şeylerden yananlar oluyor.  

PINAR AKKAŞ: Kolu kopanlar oluyor, ayağı kopanlar oluyor değil mi?

HARUN ÖZKAN: Allah’a şükür çok fazla kol-bacak kopması görmedik. Diğer yaralıların hepsini tedavi ettik orada.

PINAR AKKAŞ: Ayrıca Hocam siz Gülhane’de Gata’da yanık merkezinin sorumlusuydunuz değil mi?

HARUN ÖZKAN: Evet efendim. Ben Plastik Cerrahi eğitimini 1976’da bitirdikten sonra yanık merkezi uzmanı olarak tayinim çıktı. Gülhane’nin yanık merkezi ayrı bir binadadır ve Türkiye’de tektir. Bu İngiltere’deki Crayner yanık merkezinin bir modeli olarak yapılmıştır. 16 yataklı müstakil bir binadır. Halen Türkiye’deki tek yanık merkezi odur. Oranın 4 yıl sorumlu uzmanı olarak çalıştım ve Türkiye’deki bütün askeri ve sivil ağır yanıkların tedavisinde 4 yıl uğraştık orada.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler