Yaşam ve Sağlık - 36. Bölüm - Op. Dr. Ayhan Kara, Nöroşirürji Uzmanı, Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi

Op. Dr. Ayhan Kara, Nöroloji Uzmanı, Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi

PINAR AKKAŞ: Sevgili izleyenlerimiz, A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bu hafta programımızı Dr. Oktar Babuna ile hazırladık. Konuğumuz, Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Kara bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Ayhan Bey.

AYHAN KARA: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Bu hafta sizinle boyun ve bel ağrıları üzerinde sohbet edeceğiz.

En çok gördüğünüz boyun-bel ağrıları nelerdir?

AYHAN KARA: Baş boyun bel ağrıları toplumda çok sık görülen rahatsızlıklar. Özellikle boyun ve bel ağrısı insanlarda iş-güç kaybına yol açan en sık rahatsızlıklardan biri. Dünya üzerinde üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık görülen rahatsızlıklardan biri. Ciddi iş-güç kayıplarına yol açan bir rahatsızlık. Amerika’da yapılan bir çalışmada yıllık işgücü kaybı 20 milyar dolar gibi bir rakam, baş boyun bel ağrılarından dolayı. Bu yüzden de özellikle son dönemlerde artık bu konu üzerinde oldukça çalışma yapılıyor. İlk önce koruyucu daha sonra da tedavi edici özellikle hekimlikte bunun üzerine çalışmalar yapılıyor. İnsanların yüzde 80’i hayatının bir döneminde mutlaka boyun ya da bel ağrısı çekiyor. Tabii bunun hepsi ağrı deyince bizim aklımıza ilk önce boyun fıtığı, bel fıtığı gibi omurgayla ilgili rahatsızlıklar geliyor. Ama tabii bunun hepsi bir fıtık veya ciddi bir problem değil. Bunların yüzde 20’sinin altında fıtık veya belirli bir ciddi sebebi olan ağrılar. Yüzde 60’ı da aslında daha basit ve gelip-geçici tekrar etmeyecek rahatsızlıklar.

OKTAR BABUNA: Önünüzde bir omurga görüyoruz. Muhteşem bir yapısı var. İsterseniz yapısının muhteşemliğiyle başlayalım. Yaratılış mucizesi Allah tarafından.

AYHAN KARA: Şimdi, omurga o kadar güzel yaratılmış ki insanın aslında, apartmanın kolonunu düşünürsek sağlamlığı sağlayan, ayakta durmamızı sağlayan ve vücudumuzun hareketini sağlayan sistem. Omurga kemikleri boyundan başlıyor, orada biraz daha küçük ve 7 tane boyun omurgamız var. Daha sonra devamında 12 tane sırt omurgamız var ve 5 tane altta bel omurgamız var, altında da kuyruk sokumu. Bunun içinden de omurilik aşağı kadar geliyor ve her bölgeden bir tane sinir çıkıyor, bu sinirin hepsinin bir görevi var. İşte omuz hareketinden başlıyor, kol hareketi, parmak hareketi gibi, burada ayakların yukarı doğru hareketi gibi. Bunun yanında bu yükü taşıması için araya bir destek sistem konmuş.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler