Yaşam ve Sağlık - 35. Bölüm - Op. Dr. Levent Çoban - Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı

Op. Dr. Levent Çoban – Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı

 

PINAR AKKAŞ: Merhaba değerli izleyenlerimiz. Bir Yaşam ve Sağlık programında daha sizlerle birlikteyiz. Bu hafta programımızı Dr. Erel Aksoy ile birlikte hazırladık. Konuğumuz ise Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Levent Çoban bizlerle birlikte. Levent Bey, hoş geldiniz programımıza.

LEVENT ÇOBAN: Hoş bulduk teşekkür ederim.

EREL AKSOY: Hoş geldiniz Levent Hocam. 

Horlama nedir, kimlerde daha sık görülür? Horlamanın sebepleri hakkında bilgi verir misiniz?

LEVENT ÇOBAN: Evet. Horlamanın sebepleri, bizim en sık gördüğümüz poliklinikte sebep olarak, hastalardaki burunda kıkırdakta eğrilikler, burun kemiğinin sağa ya da sola eğri olması. Burun etindeki aşırı büyümeler, bunun yanında aşırı büyük bademcik dokusu. Bunun yanında küçük dilin aşırı büyük uzun ve sarkık olması. Yumuşak damağın aşağıya doğru sarkık olması, bunların hepsi horlama sebepleri olarak karşımıza çıkıyor.

EREL AKSOY: Buruna gittiğimiz zaman arkaya doğru, çeşitli sebepler var. Belli bir yaşta görülmesi daha fazla karşımıza çıkıyor mu? Yoksa tamamen şişmanlık durumuyla mı alakalı bir horlama olarak karşımıza çıkar?

LEVENT ÇOBAN: Şişmanlarda daha fazla olduğunu söylemiştik. Doğal olarak onlarda küçük dil ve yumuşak damak aşağı doğru sarktığı için horlama daha sık görülüyor. 35-40 yaşından sonra horlama insidansında artma görülmüş. Bunun yanında sadece 40 yaş üstü değil çocuklarda da horlamayı çok sık görüyoruz. Aşırı büyümüş geniz eti olan çocuklarda horlama sıklıkla görülüyor. Yine bu çocuklarda gece terlemeleri, yatakta aşırı terleme ve başının terlemesi. Ertesi gün, beyine giden az oksijenlenmeye bağlı bu çocuklarda hiperaktivite ve aşırı hareketlenme görüyoruz. Yine bu çocukların metabolizmasında biraz gerileme, dolayısıyla şişmanlığa daha fazla eğilim, unutkanlıkları fazla, öğrenmeleri daha az, okulda daha hırçın ve daha uyumsuz çocuklar olarak karşımıza çıkıyor. Yine aşırı büyük geniz eti olan çocuklarda altını ıslatma problemi çok sıklıkla görülebiliyor. Dolayısıyla çocukluk çağında da büyümüş geniz etini atlamamak lazım. Aileler açısından bu önemli.

PINAR AKKAŞ: Peki, bu saydığınız sebeplerin hiç biri olmadan da horlama olabiliyor mu? Mesela hasta obez değil, geniz etinde problem yok, damak sorunu yok yani saydığınız tüm maddeler yok. Bunlar olmadan horlama olabiliyor mu? Bir de cinsiyet farklılığı var mı horlamada?

LEVENT ÇOBAN: Olabiliyor. Evet, genellikle erkeklerde insidanslar hep daha fazla, obezitenin de daha fazla olmasıyla olabilir erkeklerde daha fazla olması. Bir de gerçekten hiçbir anatomik problem olmadan da horlama görülebilir. Hepimizde, normal insanlarda da hiçbir sorun olmadan aşırı yorgunluk durumlarında küçük dil ve yumuşak damağın aşırı gevşemesine bağlı gece yattığında horlamayı görüyoruz. Aşırı yorgunluk, aşırı çalışma durumları, bunun yanında gece yatarken sakinleştirici ilaç almışsa, antihistaminik dediğimiz kaşıntı önleyici ilaç almışsa ve bunun yanında gece yatmadan önce alkol alımı inanılmaz horlamaya sebep olur.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler