Yaşam ve Sağlık - 24. Bölüm - Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

 

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından Yaşam ve Sağlık programımıza hoş geldiniz. Bu hafta programımız Erel Aksoy ile birlikte hazırladık. Stüdyo konuğumuz ise Fizik Tedavi dalında ülkemizin değerli doktorlarından biri olan Meral Kozakçıoğlu Özekici Hocamız bizlerle birlikte. Hocam hoş geldiniz programımıza.

MERAL KOZAKÇIOĞLU: Hoş bulduk.

PINAR AKKAŞ: Hocam, size bu hafta yumuşak doku romatizmaları, kireçlenme, duruş bozuklukları, skolyoz, kifoz gibi konularda sorular somak istiyoruz. İsterseniz önce yumuşak doku romatizmalarıyla başlayalım. Genelde her yerinde ağrı hisseden, sabahları yorgun kalkan kişilerde yumuşak doku romatizması gibi bir teşhis konulduğuna rastlanıyor. Bunun diğer adı da fibromiyalji, değil mi? Fibromiyaljiyi bize biraz anlatabilir misiniz?

MERAK KOZAKÇIOĞLU: Tabii. Aslında çok çeşitli yumuşak doku romatizmaları var. Ama en sık olarak karşımıza çıkan iki yumuşak doku romatizması, birisi fibromiyalji, diğeri miyofasiyal ağrı sendromu. Fibromiyaljiyle daha sık karşılaşıyoruz. Ya da aslında şimdi toplumda internet olması, herkesin internete devamlı bakması, bende ne gibi problemler olabilir diye düşünmesiyle fibromiyalji vakıaları, kendilerini fibromiyalji zanneden vakıalar diyelim düşündüğümüzden daha da fazla. Genelde boyun, sırt, bel ağrısı yaşayan herkes acaba ben fibromiyalji mi oldum diye düşünüyor. Halbuki fibromiyalji sadece boyun, sırt, bel ağrısı değil. Çok çeşitli sebeplerle insanlarda ağrı şikayetleri ortaya çıkabilir. Fibromiyaljide belli kriterler var. Bir kere bunun üç aydan uzun sürmesi. Yanında muhakkak bazı psikolojik problemlerin de seyretmesi gerek, uyku sorunu gibi. Uyku sorunu fibromiyaljide çok önemli bir problem. Ve bu uyku sorununu çeşitli araştırmalarla düzenlemeye çalışmışlar fakat yine de düzenleyememişler. Düzenlendiği zaman uyku düzeni ve uyku ritmi o zaman fibromiyaljinin semptomlarında azalma görmüşler. Üçüncüsü de uzun süreli ağrı dedik, üç ayın üzerinde seyreden, işte bir takım psikolojik sorunlar. Ve vücuttaki 18 tetik noktanın 11-12’sinin pozitif olması. Tetik nokta derken de şunu kast ediyorum; normalde vücudumuzun herhangi bir yerine bastığımız zaman ağrıyan nokta tetik nokta değil tabii ki. Tetik nokta dediğimiz baş parmağımızla bastığımızda 4 kilogram ile, diyeceksiniz ki 4 kilogramı nasıl biliyorsunuz? Bastığımız noktada bu tırnak içi pembedir, pembe tırnak içinin bembeyaz olduğu nokta 4 kilogram noktası oluyor. Bastığınız zaman tırnak içindeki o beyaz noktada hasta ağrı hissediyorsa o pozitif demektir. 18 nokta da simetrik olarak yerleşiyor. 9’u bir tarafta 9’u diğer tarafta. Boyunda, sırtın orta noktasında, kalçada, dirseklerde, dizin iç yanlarında bu şekilde 18 nokta var. Bu 18 noktanın 11’inin de pozitif olması gerekiyor fibromiyalji için. Dolayısıyla sadece ağrım oluyor olayı değil.

PINAR AKKAŞ: Peki psikolojik sorunlar ana etken midir?

MERAL KOZAKÇIOĞLU: Şöyle; bu da tartışmalı nokta. Neden? Çünkü bir ağrı çok uzun süreli olduğu zaman insanın psikolojik problemleri de beraberinde çıkıyor, geçmediği zaman. İnsanın, devamlı ağrısı olan bir kişiyi düşünün, eşiyle, çocuklarıyla, arkadaşlarıyla herkesle ilişkisi bozulabilir çünkü tahammülsüz hale geliyor. Normalde ağrı insanlarda tahammülsüzlük yaratır tabii ki. Onun için ağrısız olmayı isteriz, rahat olmayı isteriz. Huzurlu bir insan, keyifli bir insan pozitif enerji verir ve ilişkileri de iyi olur. Dolayısıyla ağrı uzun süreli olduğu zaman kişinin agresif ya da tahammülsüz olmasına yol açar.Bir de yapılan araştırmalarda çok titiz, mükemmeliyetçi, kişilik tipi A grup kişilerde daha yoğun olduğu saptanmış. Hanımlarda daha sık, 30’lu yaşlarda daha sık. Ve çok şiddetli tablodan hafif tabloya kadar seyreden değişik tipleri de var fibromiyaljinin. Bazı hastalar var çenesi kilitleniyor, bu kadar ileri derecelere kadar fibromiyalji gelebiliyor ve çok büyük problemler yaratabiliyor. Tabii tedavisi de çok inatçı olduğu için insanların da biraz morallerini bozuyor sonrasında.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler