Bedenimizdeki Ayetler - 11 - Prof. Dr. Mehmet Tınaz, Florance Nightingale Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Şefi (15 Şubat 2012)

Prof. Dr. Mehmet Tınaz, Florance Nightingale Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Şefi

 

OKTAR BABUNA: İyi akşamlar sayın izleyicilerimiz. Bir Bedenimizdeki Ayetler programına daha hoş geldiniz. Bugün çok değerli bir konumuz var. Sayın Prof. Dr. Mehmet Tınaz. Türkiye’nin en önde gelen Kulak Burun Boğaz Uzmanlarından. Bizim ağabeyimiz hocamız aynı zamanda Çapa Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Profesörlerinden. Şu an da Florance Nightingale Hastanesi Kulak Burun Boğaz departmanında görevine devam ediyor. Hocamızın çok önemli bir özelliği daha var, sporcu kimliği aynı zamanda. Türkiye’nin önde gelen tenis şampiyonlarındandır. Şampiyonlar şampiyonudur, doktorlar bölümünde uzun yıllar rakipsizdi. Hatta sizi turnuvaya almıyorlardı hocam. Ben de her karşılaştığımda sizden bir el alabilirdim. Onu da lütfen nezaketen verirdiniz bana.

 

MEHMET TINAZ: Ama şimdi biraz durum değişti. Doktorlar daha fazla spor yapmaya başladılar, daha fazla tenis oynamaya başladılar. Çok iyi tenis oynayanlar var. Yine devam ediyoruz.

 

OKTAR BABUNA: MaşaAllah, çok sağlıklısınız. Uzun yıllardır sporcu kimliğiniz var hakikaten, maşaAllah. Mesleğinizde de bir o kadar başarılısınız hocam. Çok talebe yetiştirdiniz, maşaAllah.

 

MEHMET TINAZ: Başarılı olmaya çalışıyoruz.

 

OKTAR BABUNA: Hocam, isterseniz sizin uzmanlık sahanızdan başlayalım. Kulak burun boğaz hastalıkları. Çocukluk çağının hastalıkları ayrı, yetişkinlik çağının hastalıkları ayrı. Çocukluk çağıyla başlayalım hocam inşaAllah.

 

MEHMET TINAZ: Çocukluk çağıyla başlayalım. Çünkü çocukların yaklaşık yüzde 40’ı mutlaka bir kere kulak burun boğaz muayenesi olur ve kulak burun boğaz hastalıklarından muzdarip olur diye biliriz. Bir çok hastalığı çocuklarda görebiliyoruz ama bunların içinde en sık olan ortakulak iltihapları. Her beş çocuktan üçü ilk 7 yaş içinde ortakulak iltihabıyla bir doktora kulak burun boğaz uzmanına. Bunun teşhisinin ve tedavisinin bir an evvel yapılması çok önemlidir. Çünkü kulak anatomik olarak beyne çok yakındır. İçinden yüzün hareketini sağlayan sinir geçmektedir. Dolayısıyla iltihap bir an evvel ortadan kaldırılmalıdır. Akut ortakulak iltihabı dediğimiz bu ortakulak iltihaplarında genelde çocukta ağrı, ateş, huzursuzluk olur. Ve bu şikayetle doktora gelir. Muayenesi mikroskop altında yapılarak teşhisi hemen konulur ve tedavisi çok çabuk gerçekleştirilir. Buradaki en önemli sebep; kulakla geniz arasındaki yolun geçirilen bir üst solunum yolu iltihabından sonra tıkanması, iyi çalışmaması ki çocuklarda bu yol çok incedir. Kıkırdak ve kemik yapısı tam oluşmadığı için iritasyona çok çabuk cevap verir ve şişer. Öksürük ve sümükleri sümkürmesiyle de iltihaplar ortakulağa geçebilir ve olay başlar. Antibiyotikler, üst solunum yolları enfeksiyonunu ortadan kaldıracak dekonjestan dediğimiz ödemi alacak ilaçlar, burun damlaları ve ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Çok sık olursa tabii o zaman üst solunum yollarının daha derin bir muayenesi gerekir. Daha çok da kreşe giden çocuklarda, anne sütünü yeterli almayan çocuklarda ve sigaralı ortamda, evde sigara içilen ortamda bulunan çocuklarda ortakulak iltihaplarının daha çok görüldüğü literatürde belirtilmektedir.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler