Yaşam ve Sağlık - 55. Bölüm - Prof. Dr. Cem Kalaycı, Gastroenteroloji Uzmanı

Prof. Dr. Cem Kalaycı, Gastroenteroloji Uzmanı

KARACİĞER

Vücut fonksiyonlarının kusursuz işleyişinde büyük önem taşıyan biyokimyasal reaksiyonların gerçekleştiği hayati organ. 1,5 kilogramlık kütlesiyle karaciğer vücuttaki en büyük iç organdır. Karın boşluğunun en üstünde bulunan ve kısmen midenin üzerine gelen karaciğer iki lobdan oluşur. Karaciğere dışarıdan gelen kan hepatosit adı verilen karaciğer hücreleri tarafından işlenir. Ayrılan bileşikler ya depolanır ya da vücudun ihtiyaç duyduğu diğer bileşiklere dönüştürülür. Vücudun ihtiyaç duyduğu bileşikler yine karaciğer tarafından sentezlenmektedir. İşlemiş kan toplardamar aracılığıyla karaciğeri terk eder. Karaciğer hücrelerinin yerleştiği katmanların arasında ince safra kanalları bulunmaktadır. Hepatositler tarafından salgılanan safra yağların sindirimine yardım üzere on iki parmak bağırsağına salınmadan önce safra kesesinde depolanmaktadır. Vücuda alınan her türlü gıda, ilaç ya da bilinçli ya da bilinçsiz zararlı maddelerin son durağı karaciğerdir. Dolayısıyla karaciğer vücuda alınan tüm bu maddelerin iyi ya da kötü etkilerine doğrudan maruz kalmaktadır. Karaciğer kendini kolayca yenileyen bir organdır. Bununla birlikte hepatit C gibi ağır hastalıklar karaciğerde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.

 

PINAR KAKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Dr. Oktar Babuna ile hazırladığımız programımızda bu hafta ülkemizin gastroenteroloji konusunda çok değerli ve çok başarılı olan Cem Kalaycı Hocamız bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Hocam programımıza.

CEM KALAYCI: Hoş bulduk. Sağolun çok teşekkürler. Önce çok teşekkür ederim bana bu davet nedeniyle. A9’u biliyoruz, gayet başarılı bir kanal. Bu programı da duyuyordum. Çok teşekkür ediyorum. Başlamadan önce beni buraya davet ettiğiniz çok teşekkür ediyorum.

PINAR AKKAŞ: Biz çok teşekkür ediyoruz. İyi ki geldiniz, onur verdiniz, şeref verdiniz.

OKTAR BABUNA: Evet, siz gastroenteroloji konusunda hakikaten Türkiye’nin en önde gelen hekimlerinden birisiniz. Dolayısıyla biz de ilminizden istifade etmek istiyoruz. Karaciğer çok geniş bir konu, karaciğerin hakikaten müthiş fonksiyonları var. Karaciğer tabii çok fonksiyonlu olduğu için çok işlevsel bir organ. Ona göre de hastalıkları da çok geniş bir konu. İsterseniz, karaciğer vücudumuza neler yapıyor, nasıl katkıları var bu şekilde başlayalım.

CEM KALAYCI: Şöyle özetlenebilir dinleyicilerimiz için. Karaciğer hakikaten çok önemli bir organ. Aslında ilginç bir organ, vücudun hacim olarak en büyük organı karaciğer, çok büyük bir organ ve çok fazla fonksiyonları var. Karaciğerin fonksiyonu bize böyle öğretilirdi; vücudun biyokimya laboratuarı gibi. Bir çok kimyasal mekanizmanın yer aldığı organ olarak düşünülebilir ama pratik olarak söylersek aslında bir çok zararlı maddenin uzaklaştırıldığı bir organ. En başta alkolün vücuttan uzaklaştırıldığı organ. O yüzen alkol kullananların fazla miktarda alması karaciğeri risk altında tutuyor.

Bir çok ilacın uzaklaştırıldığı organ. Sindirim için son derece önemli. Çünkü sindirimin çok önemli bir parçası olan safranın üretildiği organ. Safra bazen safra kesesinde yapılıyor zannedilir, halbuki safra karaciğerde yapılıyor. Safra kesesinde sadece gerektikçe kullanılmak üzere depolanıyor. Aslında kese güzel bir isim sadece bir kese. Safra üretiliyor, ilaçlar vücuttan uzaklaştırılıyor. Bazı ilaçlar karaciğerde etkin hale geliyor. Bazı ilaçları etkin halde olamadan yutuyoruz, karaciğer onu vücuda yarar hale getiriyor. Karaciğerin böyle çok fazla fonksiyonları var.

Protein sentezi yapıtaşları olabiliyor. Karaciğerin fonksiyonları çok fazla. Onun için karaciğerin fonksiyonlarında olan bozukluk, mesela pıhtılaşmaların en önemli faktörlerinden biri. Karaciğer bozukluklarının önemli belirtilerinden biri, halsizlik olur, sarılık olur vs. ama çok önemli belirtilerinden biri pıhtılaşma fonksiyonu bozukluğu kanamalara sebep olabilir.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler