Yaşam ve Sağlık – 54. Bölüm – Enginer Birdal, Sağlık Bakanlığı, Bakan Müşaviri

Enginer Birdal, Sağlık Bakanlığı, Bakan Müşaviri

OKTAR BABUNA: İyi akşamlar sayın izleyiciler. Pınar Akkaş Hanımefendiyle birilikte sunduğumuz bir Yaşam ve Sağlık programına daha hoş geldiniz. Bu akşam çok değerli bir konuğumuz var, Sayın Enginer Birdal Beyefendi. Enginer Beyefendi Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri. Bugün de sizinle sağlık turizminden bahsedeceğiz. Hoş geldiniz.

ENGİNER BİRDAL: Efendim hoş bulduk teşekkür ederim bu güzel davetiniz için.

OKTAR BABUNA: Teşekkürler. Tabii Türkiye’de sağlık turizmi konusunda son yıllarda çok büyük değişiklikler meydana geldi. Biz de istedik ki en yetkili ağızdan dinleyelim. Çünkü bu derneğin zaten yönetim kurulu başkanısınız. İsterseniz bu konuyla başlayalım. Nasıldı, şimdi nasıl? Son 10 yıl içerisinde ne gibi değişiklikler oldu, bundan başlayalım isterseniz.

ENGİNER BİRDAL: Evvela Türkiye Sağlık Turizmi Derneğini Yönetim Kurulu Başkanı olarak bugün ben temsil ediyorum. Ancak bundan önceki bu işi yürüten arkadaşlarımızın emeklerini saygıyla anmak lazım ve çok teşekkür ediyoruz. Tabii dernek üyelerine ve derneğimizi destekleyenlere.

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği 2005 yılında resmi olarak kuruldu. 2005 yılındaki Türkiye aslında sağlıkta dönüşüm programının devamı niteliğinde bir sağlık turizmi planı vardı. 2002’deki o günün Bakanı Sayın Recep Akdağ Beyefendi sağlıkta dönüşüm programını arkadaşlarıyla birlikte hazırlayıp uygulamaya koyduğunda hükümet programında yer alan bütün adımların bir parçasıydı. 2005 yılına gelindiğinde sağlık turizminde yani Türkiye’nin sağlık hizmetlerini ihraç etmesi de sağlıkta dönüşüm projesinde var olan bir şey olduğu için. Sağlıkta dönüşüm projesinin içerisindeki ilhamla kendilerinin ve arkadaşlarının teşvikiyle Türkiye Sağlık Turizmi Derneği kurulmuş oldu. İşin doğrusu bu biraz projeksiyon yapıp geleceği planlamaktı. Bu Türkiye açısından da olağanüstü bir güzelliktir.

PINAR AKKAŞ: Sağlık turizmiyle ilgili sorularımız olacak ama öncelikle isterseniz Türkiye’de son dönemlerde sağlıkla ilgili gelişmelerden biraz bahsedebilir miyiz?

ENGİNER BİRDAL: Şimdi 2002’yi düşündüğümüzde bugün itibariyle bir çok gençler, çocuklar özellikle dikkat çekmek için oraya değinmek istiyorsunuz.

Evet sevgili arkadaşlar, sevgili seyirciler arada bunu anmak lazım zira insan unutuyor. Ben de geçmişinde SSK’lı olmuş biriyim. Ve ailemde devlet memuru olan tek benim. Bizim sağlık hizmetleriyle ilgili almış olduğumuz hizmetleri değerlendirdiğimde bugünle karşılaştırılamayacak kadar kötüydü. Bugün herkes için eşit, herkes için ulaşılabilir, herkes için kaliteli, herkes için sağlık hizmeti var. O gün işçisi ayrı, yeşil kartlısı ayrı, emekli sandığı ayrı, SSK’lısı ayrı hepsi ayrı ayrı. Tabii bunun içersinde sağlığa erişim de sıkıntı. Yani üniversite mensubu birine sağlık hizmetinin ulaşması ya da sağlık hizmeti almasıyla bir işçi emeklisinin ya da yeşil kartlının bambaşkaydı. Bugün geldiğimiz nokta profesör olsanız da, tarlada çalışan çiftçi olsanız da ya da fabrikada çalışan işçi olsanız da bütün hastanelere gidebiliyorsunuz. O gün böyle bir şey yoktu. Çünkü o gün eğer emekli sandığı mensubuysanız devlet hastanelerine gidebilirsiniz, sigortanız varsa SSK hastanelerine gidebilirsiniz. Üniversite mensubuysanız üniversiteye ya da sevk edilmişseniz devlet hastanesinden bir memur olarak devlet hastanesine gidebilirsiniz. Bunun yanında belediyelerin, askeriyenin ve diğer bir çok kuruluşun ayrı ayrı hastaneleri vardı.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler