Yaşam ve Sağlık - 52. Bölüm - Prof. Dr. Metin Tulgar

Prof. Dr. Metin Tulgar

OKTAR BABUNA: İyi akşamlar sayın izleyiciler. Bir Yaşam ve Sağlık programında daha birlikteyiz, Dolunay Hanım ile birlikte sunduğumuz. Bugün çok değerli bir konuğumuz var Prof. Dr. Metin Tulgar. Hoş geldiniz efendim.

METİN TULGAR: Hoş bulduk efendim.

OKTAR BABUNA: 2002 yılında Uluslararası Bilim Adamı seçildiniz. İngiltere Cambridge’de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından beyin pilleri konusunda uzmansınız. Bugün beyin pillerinden bahsedeceğiz sizinle. Nöral stimülasyondan. Hatta yeni buluşlarınız var daha önce olmayan, onlardan bahsedeceğiz. Nasılsınız?

METİN TULGAR: Teşekkür ederim sağolun sizleri sormalı. Öncelikle teşekkür ediyorum böyle bir programa davet edip söz hakkı verdiğiniz için.

DOLUNAY HANIM: Sizin beyin nörolojik sistem biyofizik alanlarında bir çok çalışmalarınız yayınlarınız var. Ve son dönemlerde de zaten Tulgar İmplant olarak bilinen beyin pili buluşunuz bilim çevrelerinde de çok önemli bir değer buluyor. Öncelikle tabii bizim için ve izleyicilerimiz için de beyin pili nedir? Beyin pilinin klasik bildiğimiz pilden farkı nedir? Bunlardan belki bahsedebiliriz.

METİN TULGAR: Şimdi beyin tıp dilindeki adıyla nöroimplant. Cerrahi girişim sonrasında sinir uyarımı yapan bir klinik araç. O zaman nörostimülasyonu da tanımlamamız gerekiyor. Nörostimülasyon nedir? Hastalık veya travmaya bağlı olarak fonksiyonunu kısmen yitirmiş olan sinirleri yapay pluslarla depolarize ederek tekrar işlevsel hale getirmeye çalışıyoruz. Buna nörostimülasyon diyoruz. Tabii burada dikkat edilecek husus; kullanılan pluslar rastgele şeyler değil. Bunların insan nörofizyolojisiyle uyumlu nitelikte olması gerekiyor. Bunlar aksi halde hastaya fayda yerine zarar verebilir. Şimdi stimülatör diye ben bakıyorum, piyasada Hong Kong’dan, Bangkok’tan oradan buradan gelen transküteri şeyler var cilt üzerinden uygulanan cihazlar var. Doktorlar da maalesef yanıltıyorlar. Hastaya fayda yerine zarar verir. Mesela ağrı kontrolü amaçlı kullanıldığında, işte plus genişliğinin 500 mikro saniyeyi aşmaması gerekiyor. Aştığı zaman C lifleri cevap vermeye başlıyor, bunlar da ağrı taşınmasından sorumlu olan lifler. Ağrıyı gidereceğim diye hastaya ekstradan ağrı yüklenmiş olabiliyor. Bunlara dikkat etmek lazım.

OKTAR BABUNA: Hangi hastalıklarda nörostimülatör kullanılıyor beyin pilleri?

METİN TULGAR: Çeşitli hastalıklarda kullanılabiliyor. Stipakor stimülasyonu veya son zamanlarda onun yerine artık periferik sinir stimülasyonu gündeme gelmeye başladı. Bu ağrı kontrolünde kullanılıyor. Mesela periferik sinir stimülasyonu özellikle fantom ağrılarda, bu hayali uzuv ağrıları dediğimiz, hani mayınlara basan ayağını bacağını kaybetmiş hastalarda yıllar sonra bazen, bazen hemen ilk ortopedik müdahalelerden sonra, operasyon sonrasında ağrılar başlayabiliyor. Bazen de mesela ben İngiltere’deyken 15 yıl sonra fantom ağrıdan şikayetçi hasta, 15 yıl sonra başlamış. Bunlarda biliyorsunuz nevraljik ilaçlar da çok faydalı değil. Yapılabilecek tek şey periferik sinir stimülasyonu veya stipakor stimülasyonu yapılması gerekiyor. Bir başka alan vagal sinir stimülasyonu epilepsiyle mücadele konusunda.

OKTAR BABUNA: Sara hastalığında, evet.

METİN TULGAR: Sara hastalığında evet. Sara hastaları biliyorsunuz düşüp düşüp bayılıyorlar. Nerede nasıl düşeceği belli değil çok ciddi bir hastalık. Olur olmaz bir yerde trafiğin ortasında düşse veya betonun üzerine düşse bu sefer beyin cerrahisine acil vakıa olarak gidiyor. Epilepsiyi de ikinci planda bırakan bir problem üretilmiş oluyor. Ciddi bir hastalık. Bunlarda uygulanıyor. Şimdi bu VNS dediğimiz kısaca vagal stimülasyon alzheimer hastalarında da son yıllarda gündeme gelmeye başladı. Henüz standardize olmadı ama gündeme geldi ve pilot çalışmalar yapılıyor. Bir başka açılım yine VNS ile ilgili çok önemli bir açılım. Çok yakında gündeme gelecek. Kardiyolojiyle alakalı bir yağı var. Bunda da hayvan çalışmaları devam ediyor, son aşamaya geldi. İnşaAllah yakında insanda uygulamalar başlayacak diye tahmin ediyorum.

OKTAR BABUNA: Hangi kalp hastalıklarında?

METİN TULGAR: Şimdi, genç grup hastalarda özellikle bu sigara içen genç grup. Mesela 40-50 yaşlarında birinci MI’yı geçiriyor, kalp krizini geçirdi. Bunların ikinci MI’da ex olma ihtimali çok büyük. Bu hastalar ölüme aday hastalar. Bunlar da eğer birinci MI’dan sonra yapılan hayvan modeli oluşturularak yapılan çalışmalarda görülmüş ki ikinci MI’dan sonra eğer VNS uygulaması yapılırsa bunlar ikinci MI’yı geçirmiyorlar.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler