Yaşam ve Sağlık - 50. Bölüm, Prof. Dr. Murat Bezer, Ortopedi ve Travmoloji Uzmanı

Prof. Dr. Murat Bezer, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

PINAR AKKAŞ: A9 TV ekranlarından merhaba değerli izleyenlerimiz. Bu hafta programımızı Dr. Oktar Babuna ile hazırladık. Stüdyo konuğumuz ise Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Bezer Hocamız bizlerle birlikte. Hoş geldiniz Hocam programımıza.

MURAT BEZER: Hoş bulduk teşekkür ederim.

PINAR AKKAŞ: Sizinle ilk olarak omuz problemleriyle başlayacağız.

MURAT BEZER: Omuz problemleri gençlerde, yaşlılar ve gençler, ve orta yaş üzerinde diye ayırmak aslında hoş bir şey hakikaten. Çünkü gençlerdeki sık problemlerle orta yaş ve üzerindeki sık problemler birbirinden baya farklılar. Hepimiz genç yaş grubundaki aktivite düzeyini biliyoruz. Onlardaki problemler genellikle spor bağlantılı ya da travma bağlantılı. Ne gibi; spora bağlı omuz kaslarındaki bağlardaki zorlanmalar, tendit ismini veriyoruz. Ya da bursit dediğimiz oradaki keseciklerin iltihaplanması. Çıkıklar en sık görülen şeyler. Yaşlılarda ya da orta yaş üzeri biraz daha farklı. Onlar en sık olan donuk omuz dediğimiz omuzun hareketsiz kalması ya da omuz çevresini hareket ettiren kasların yırtıklarına bağlı, yine omuzun hareket ettirilemeyip kolu hareket ettirilemeyip, kuvvetinin kaybolup arkaya götürülememesi, baş üstüne götürülememesi gibi problemler. Bunlar farklı başlıklar.

PINAR AKKAŞ: O zaman ilk gençlerdeki omuz çıkma problemleriyle devam edelim. En çok sebepleri nelerdir?

MURAT BEZER: Omuz çıkıklarının en çok sebebi travma. Aslında omuzun çıktığı yönünden ilk önce bahsetmek lazım. Omuz en çok ön tarafa doğru çıkıyor, yani omuz başı yuvasının önüne doğru biraz aşağısına doğru çıkıyor. En çok sebebi de travma. Nasıl bir travma? Başınızın üzerinde top atar gibi düşünün kendinizi, bunu yaparken omuzun arkaya gidip, daha doğrusu kolun arkaya gidip omuzun ön tarafa giderek öndeki omuzun içeride tutan yapıların yırtılıp başın omuzun ön tarafına doğru çıkması mümkün oluyor. Genelde daha genç yaş grubunda görülüyor. Yaşlılarda da olabilir, onlarda da travmatik olabilir. Onlarda genelde kırıkla birlikte sık görüyoruz. Ama gençlerde bağların yani omuzun başını içeride tutan bağların labrum adını verdiğimiz ön taraftaki kapsülün kalınlaşmış halinin yırtılıp ön taraf karşı direncin ortadan kalkarak çıkmasıyla ortaya çıkıyor. Gençlerde bu problemin en kötü tarafı daha sık tekrar etmesi, tekrarlayan çıkıklar haline gelebiliyor.

OKTAR BABUNA: O zaman nasıl tedavi ediyorsunuz, ne yapılıyor?

MURAT BEZER: Aslında burada bakılması gereken şey, bir, bu tekrarlayacak mı sorusunu cevaplamak, omuz çıkığını yerine redükte ettikten sonra yani yerine yerleştirdikten sonra, ön taraftaki yapıların ya da omuz başındaki kemiksel yapıların ne kadar hasarlandığını, tekrarlama ihtimalini, ne olacak şekilde bozulduklarını anlamaya çalışıyoruz. En sık yapılan tetkik de bunun için bildiğiniz gibi bir röntgen değerlendirmesi sonrasında MR tetkikleri. O yuvanın ön tarafındaki yapı bozulmuşsa onun oradan koptuğunu, hasarlandığını MR’da görebiliyoruz, bağların hasarlandığını görebiliyoruz. Bunların tamiri söz konusu. Tamir edildikten sonra çoğunlukla yüksek oranda başarılı olup tekrardan omuz çıkmıyor. Bu anlattıklarım yalnız hep öne omuz çıkıkları için. Arka omuz çıkıkları veya aşağı doğru omuz çıkıkları da mümkün. Onlar çok çok nadir öne göre.

PINAR AKKAŞ: Ama çoğunlukla darbeye bağlı çıkıklar.

MURAT BEZER: Travmaya bağlı, mesela koşarken ayağınız takıldı bir yere tutunayım dediniz, kolunuzdan tuttunuz çıkabilir yada arkaya doğru otobüste giderken sert bir travmayla otobüs fren yaptı, siz öne doğru kaydınız omzunuz çıkabilir. Böyle omuz başını öne doğru zorlayan travmalar.

PINAR AKKAŞ: Bir de bazı vücut yapıları, hipermobilite mi deniliyor, vücudun çok esnek olması. Bu tarz vakıalarda da belki yaygın değildir ama nadir de olsa böyle durumlarda da omuz çıkıkları başka eklem çıkıklarına da rastlamak mümkündür değil mi?

MURAT BEZER: Aslında bu çok güzel bir soru. Hipermobilite biraz daha farklı ya da eklem gevşekliği, eklem laksitesi diye adlandırabiliriz, bu biraz daha farklı. Burada travma değil de kişinin omzu daha kolay şekilde kendiliğinden çıkmaya başlayabiliyor. Mesela “Murat Bey şöyle yaparken bile çıkabiliyor” diye gösterirler. Burada eklemin çevresindeki omuzu yerinde tutan yapıların bir gevşekliği söz konusu. Dolayısıyla burada asıl sıkıntı doktorun dikkatli olması gerekli. Bunun travmatik bir çıkıkla karıştırıp kolayca onu tamir edebileceğini düşünmek biraz zor. Bu çünkü eğer hipermobilitesi varsa hastalarda, dikkatli bir tedavi yapılmazsa, ona yönelik bir tedavi yapılmazsa başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Çok iyi ayırt edilmesi gereken bir tablo.


A9TV Televizyonu Adnan Oktar Harun Yahya Sohbetler Belgeseller A9 TV Yeni Frekansımız: Türksat 3A Uydusu FREKANS: 12524 Dikey Batı Sembol Oranı: 22500


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler