Rumilik Tehlike mi?

Rumilik Tehlike mi? - Giriş

 

Mevlevilik denildiğinde bir çok insanın aklına Mevlana Celaleddin Rumi’nin liderliğinde Anadolu’da yerleşmiş  bir tarikat gelir. Bu tarikatin dünya üzerinde milyonlarca insanın üzerinde etkisi olmuştur. Çoğu insan Mevleviliğin sevgi, insaniyet, kardeşlik telkin ettiği kanaatindedir, Mevlevilik hakkındaki bilgisi de Şeb-i Arus törenlerinden ibarettir. Oysa biraz incelendiğinde ve dikkatli bir gözle bakıldığında farklı bir durumla karşılaşırız.

 

Mevlana Celaleddin Rumi’nin kitapları İslami eserlerden biri olarak bilinir, ancak bu kitaplarda Kuran’a uygun olmayan, toplum ahlakında ciddi bozulmaya sebep olabilecek gayri ahlaki bölümlerin yer alır. Ne var ki bu gerçek çoğu kişi tarafından bilinmez. Nitekim İslam’a açıkça karşı olan bir çok insanın Mevleviliği savunduğunu görüyoruz. Bunun temelinde de Kuran’a uygun olmayan bu bölümler vardır. Müslümanlığa karşı olan bu kişiler Mevlana’yı kendilerince överler, Mevlana’ya ait olarak bilinen kitaplarda anlatılanları kabul ederler ve insanlara da bunun propagandasını yaparlar.

 

Rumilik olarak adlandırılan bu akımın özünde gayri ahlaki ve Kuran’la tamamen zıt inanışlar vardır. Bunları birkaç başlıkta belirtmek gerekirse; Allah'a, Kuran'a ve İslam'a saygıya uygun olmayan ifadeler, Allah’ın yaratmasını inkar eden Darwinizm, Allah’ın Kuran’da “çirkin bir eylem” olarak bildirdiği ve haram kıldığı homoseksüellik, kadınları ikinci sınıf olarak görmek ve aşağılamak, ırkçı bir yaklaşımla Türk Milleti’ni kötülemek, haram olan şarabın içilmesini helal görmek...

 

Rumilik, İslam’sız ve Kuran’sız bir Müslümanlık anlayışı oluşturmak için bazı çevreler tarafından özel ve bilinçli olarak kullanılan bir felsefedir. Zaten Rumiliği İslam’ın yerine benimsetmeye çalışan insanların ortak noktalarına baktığımızda, bunların büyük kısmının homoseksüelliği savunduğunu, bilimsel hiçbir delili olmadığı halde evrim propagandası yaptığını ve Kuran ahlakına uygun olmayan bir yaşam görüşünü savunduklarını görüyoruz. Bunlardan habersiz olan bir çok insan ise muhtemelen iyi niyetli bir şekilde Mevlana’nın kitaplarından alınan bazı cümleleri yayarlar ve farkında olmadan Rumilik adındaki bu felsefeye katkıda bulunurlar.

 

Burada şunu belirtmek gerekir ki bu filmde sadece bir kısmını ele alacağımız ve Kuran'a uygun olmayan bu bölümler belki Mevlana'nın kitaplarına sonradan eklenmiş olabilir, başka bir kişi tarafından yazılmış olabilir, Mevlana tüm bu sözlerden habersiz de olabilir. Ancak neticede Mevlana adına yayınlanan, basılan, dağıtılan ve aktarılan kitaplarda Kuran'a tamamen zıt bir felsefe ve hayat tarzını anlatan bölümler vardır. Bu filmde başta Mesnevi olmak üzere Mevlana'ya atfedilen eserlerde bulunan ve genelde halk tarafından pek bilinmeyen Kuran karşıtı bölümler bir araya getirilmiştir. Sadece bir kısmını sunacağımız bu İslam karşıtı ifadeleri yorum yapmadan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı Orijinal kaynaklardan sunuyoruz.

 

Şunu tekrar önemle belirtmek gerekir ki bu filmde bahsedilen Rumilik ile Anadolu'da bilinen Mevlevilik arasında hiçbir bağlantı yoktur. İslam dinine muhalif bu Kuran karşıtı bölümlerden haberi olmayan samimi, gerçek anlamda dürüst Mevlevilerin hepsini tenzih ediyoruz.



DEVAMINI GÖSTER