Kenneth Keathley: Dünya’nın Yaşı İle Ilgili Farklı Görüşler, Hz. Adem’in (As) Tam Bir İnsan Olarak Yaratıldığı Gerçeği İle Çelişmez


Hıristiyan inancında dünyanın yaratılışı ile ilgili farklı görüşler bulunuyor. Ancak, Allah’ın Hz Adem’i (as) tam bir insan olarak yarattığı kabul edildiği takdirde farklı görüşlerin bir sorun teşkil etmediğini düşünüyorsunuz. Ayrıca bazı detaylarda farklı yorumlamalar olsa da Hıristiyan inancında evrim teorisi ya da canlıların cansız maddelerden tesadüfler sonucu meydana geldiği kabul edilmiyor. Bu doğru mu? 

Ben Evanjelik bir Hıristiyanım. Bu nedenle vereceğim cevabı da Evanjelik bir Hıristiyan olarak vereceğim. 1960’lardan önce çoğu Evanjelik Hıristiyan evrenin yaratılışı ile ilgili olarak “eski dünya” görüşüne inanıyorlardı. Henry Morris ve John Whitcomb’un yazdığı genç dünya görüşünü savunan “Yaratılış Tufanı (Genesis Flood)” isimli kitaptan sonra birçok Evanjelik Hıristiyan bugün bu görüşte.

Bu nedenle bir kişinin “eski dünya” veya “genç dünya” görüşlerinden herhangi birine inanması gerektiğini düşünmüyorum çünkü Kutsal Kitap’taki Yaratılış bölümü içerisinde her iki görüşe de yer var. Ancak “eski dünya” görüşü sadece İncil’le değil aynı zamanda bilimsel bulgularla da uyum içinde. İnancıma göre bize İncil’i gönderen Allah, göklerin ve yerin Yaratıcısı. Bu nedenle İncil’i ve bilimi birbiri ile uyumlu olacak şekilde yorumlamamız gerektiğine inanıyorum.

Adem ve Havva’nın tarihsel gerçekliğine, Allah tarafından mucizevi bir şekilde yaratılan gerçek insanlar oldukları görüşüne sadık kalmamız önemli. Bu bence İncil’de anlatılan yaratılış, cennetten çıkartılma, kurtuluş ve tekrar diriliş inançları yönüyle önemli. Bunun aynı zamanda insanlığın tek bir atadan geldiğini ispatlayan bilimsel bulgularla da çok iyi örtüştüğünü düşünüyorum. İnsan Genomu Projesi 15 yıl önce Francis Collins tarafından tamamlandığında tüm insanlığın tek bir erkek ve kadın atadan geldiği sonucuna vardılar.

Bu kadına mitokondriyal Havva ve erkeğe ise kromozomsal Adem adını verdiler. (burası çıkartılacak, yukarıdaki İngilizce ifade) Çünkü kullandıkları yöntemler ile tüm insanlığın bir kadın ve erkekten geldiği sonucuna ulaştılar. Bu bilimsel bulguların Adem ve Havva’nın tarihsel gerçekliğinin kanıtları olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla, bir Hıristiyan, genç dünya veya eski dünya bakış açısına sahip olabilir fakat her iki durumda da Adem ve Havva’nın tarihsel gerçekliğine inanabilir.

 


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler