Dr. Jeff Zweerink: Bir Gezegende Su Bulunması, O Gezegende Yaşam Olabileceği Anlamına Geliyor Mu? Başka Gezegenlerde Bulunan Su Kullanılabilir Mi?


- Dr. Zweerink, son zamanlarda sık sık Mars gibi bazı gezegen ve uydularda su bulunuyor olabileceğine dair haberler yayınlanıyor. Bize bundan biraz bahsedebilir misiniz? Bir gezegende su bulunması, o gezegende yaşam olabileceği anlamına geliyor mu? Diğer gezegenlerde bulunan su kullanılabilir mi?

- Bence bahsetmemiz gereken iki grup gök cismi var. Birincisi Güneş Sistemimizdeki cisimler. Mars üzerinde su veya su kalıntıları bulduk, ya da Mars’ta bir zamanlar bol su bulunduğunun izlerine rastladık ki bu durum Venüs için bile geçerli olabilir. Jüpiter’in üzerinde su bulunan uyduları mevcut. Dolayısıyla su bulunuyor olması fikri aslında benim için çok da önemli değil. Bilimsel açıdan bakarsak, su evrende en yaygın bulunan üçüncü molekül; dolayısıyla su bulunan birçok yer olmasını zaten beklerim. Bunun benim için o kadar önemli olmamasının bir sebebi de, bir gezegenin üzerinde yaşam olabilmesi için ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği ya da Dünya’nın neden yaşama elverişli olduğuyla ilgili İncil’de söylenenler. Belirleyici nokta, Dünya’da su bulunması değildi. Tekvin kitabının başında anlatıldığı gibi, "Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde dalgalanıyordu." Yani ilk dönemlerinde büyük miktarda sıvı su bulunmasına rağmen dünya yaşama elverişli değildi. Bu yüzden suyun yaşam için kritik bir gereklilik olduğunu, fakat tek gerekliliğin su olmadığını düşünüyorum.

 

 

 

 


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler