Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Sn. Hamit Göktürk, Doğu Türkistan'daki Müslümanların son durumunu anlatıyor

SEDAT ALTAN: Doğu Türkistan Vakfı eski başkanı ve UygurNET.org sitesinin genel yayın yönetmeni Hamit Göktürk Ağabeyimiz ile beraberiz. Hamit Ağabey hoş geldiniz.

HAMİT GÖKTÜRK: Teşekkür ediyorum.

SEDAT ALTAN: Bize Doğu Türkistan’daki son durumu bir anlatmanız mümkün mü acaba?

HAMİT GÖKTÜRK: Doğu Türkistan’daki son durumu, şimdi geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Tibet’teki insanlık dışı uygulamalarıyla tanınan, Çin Komünist Partisi Tibet genel sekreteri Chen Quanguo’nun Doğu Türkistan’a atanmasıyla birlikte Doğu Türkistan’a tarihte hiç olmadığı kadar bir baskı, zulüm ve soykırım politikası uygulanıyor. Şimdi Doğu Türkistan adeta bir açık hava hapishanesi durumunda, yurtdışına giden bütün Uygurlar tutuklanıyor, terbiyeleş merkezleri yani eğitim, mesleki ve ideolojik eğitim merkezleri adı verilen kamplarda bunlar eğitiliyor orada. Yani hapishane şartlarında. Ayrıca bugün bütün Kuran-ı Kerim’ler, seccadeler, evdeki dini içerikli ayetler ve resimler toplattırılıyor Doğu Türkistan’da. Yurtdışında yaşayan Doğu Türkistan’lı öğrenciler ve Doğu Türkistanlılar, çeşitli vesilelerle Türkiye’ye ve diğer ülkelere gelen, onlar Doğu Türkistan’a, oradaki akrabalarına tehdit edilerek, şantaj yapılarak Doğu Türkistan’a dönmesi talep ediliyor ve gelenler de hemen hapsediliyor havaalanında. Doğu Türkistan’da durum çok feci, biz bu durumu Çin’in 21. yüzyıl İpek Yolu, Çin rüyası, bir kuşak bir yol gibi Çin’in ortaya attığı projeler, ki bu projeler Çin’in yayılmacı, ülkeleri sömürgeleştirme amacıyla ortaya attığı projelerdir ve bu projenin düğüm noktası da Doğu Türkistan’dır ve Doğu Türkistan üzerinden dünyaya yayılıyor. Ve Uygur Türkleri’ni, Müslüman Uygur Türkleri’ni Çin yönetimi bu projelerinin, bu yayılma, taşma ve hegemonya kurma, ülkeleri sömürgeleştirme politikalarının önünde bir engel olarak gördükleri için tamamen yok etme gibi politika takip ediyor.

SEDAT ALTAN: Hamit Göktürk Hocam, gerek Doğu Türkistan olsun gerek bütün İslam coğrafyasında yaşanan sıkıntılar, zulümler ortada. Siz bunun çözümünü nede görüyorsunuz?

HAMİT GÖKTÜRK: Efendim bugün İslam coğrafyasındaki bütün bu sıkıntıların, faciaların çözümü Türk İslam Birliği’nin gerçekleşmesiyle ancak çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz. Türkiye’nin önderliğinde, geçmişte olduğu gibi, Türkiye’nin önderliğinde bir Türk İslam Birliği’nin kurulması halinde bugün Doğu Türkistan başta, İslam coğrafyasındaki bütün gözyaşının ve ızdırabın biran önce dineceğine inanıyoruz.

SEDAT ALTAN: Sizlerle biliyorsunuz yıllara dayanan bir dostluğumuz var.  Rahmetli Rıza Bekin Paşamız döneminden başlayan, Sayın Adnan Oktar Hocamız ile Rıza Bekin Hocamız’ın muhabbetlerine bizzat tanık olmuş birisi olarak, Sayın Adnan Oktar’ın çalışmalarını ve aranızdaki dostluğu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

HAMİT GÖKTÜRK: Rahmetli Mehmet Rıza Bekin Paşa çocukluğunda gelip Türkiye’de Türk ordusuna ve Türk devletine elli yıl süreyle şerefle, onurla hizmet eden, büyük bir devlet adamı, iftihar duyduğumuz bir Doğu Türkistanlı şahsiyet. Kendisini bu vesileyle bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum, Sayın Adnan Oktar Hocamızla çok yakın bir ilişkileri, yakın bir muhabbetleri vardı, ben ona bizzat şahidim. Rahmetli Paşamız birçok uluslararası toplantılara yurtdışındaki, Adnan Oktar Hocamız’ın davetiyle gitti, orada Doğu Türkistan meselesini gündeme getirdi. Adnan Oktar Hocamız Doğu Türkistan meselesini Türkiye’de ilk gündeme getiren bir büyüğümüz Doğu Türkistan’daki Zulüm adındaki kitap İngilizce dahil birkaç dile çevrildi ve Türkiye’de ilk yayınlandığında Türkiye’de büyük akis yaptı, Türkiye’de büyük etki yaptı. Bu vesileyle kendisine (Adnan Oktar’a) minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ve Paşama (Rahmetli Rıza Bekin) da Cenab-ı Allah’tan rahmet ve mağfiret diliyorum ve minnetle anıyorum.

SEDAT ALTAN: Seyircilerine ve A9 camiasına mesajlarınızı alalım, Hamit Ağabey.

HAMİT GÖKTÜRK: A9 Televizyonu zaman zaman benim de konuk olduğum, birkaç programda Doğu Türkistan meselesini gündeme getirdi. Bunun için de kendilerine her zaman teşekkür ediyorum. Doğu Türkistan bugün Türk İslam dünyasında, belki de dünyada en mağdur olan bir toplum, bugün Çin’in bütün dünyadaki ülkeleri kendi etkisi altına alarak çeşitli maddi ve manevi gücünü kullanarak ortamda Doğu Türkistan meselesi maalesef Türkiye’mizde ve dünyada günden güne bir unutulmaya doğru gidiyor fakat bunu bütün kamuoyundan, Türk halkından, Kanal 9 seyircilerinden Doğu Türkistan’daki kardeşlerimizi unutmamalarını, en azından onları dualarda anmalarını, dualarında unutmamalarını özellikle istirham ediyorum.

SEDAT ALTAN: Peki çok teşekkür ediyoruz.

HAMİT GÖKTÜRK: Biz de çok teşekkür ediyoruz, bize bu fırsatı verdiğiniz için. Sağolun.

SEDAT ALTAN: Hamit Göktürk Hocam, son olarak evrim teorisine inanıyor musunuz?

HAMİT GÖKTÜRK: Evrim teorisine inanmıyoruz, evrim teorisi bizim inançlarımıza tamamen zıt bir görüş, bir iddia, bütün bizim inancımıza göre bütün dünyadaki bütün varlıkları, bütün mevcudatı yaratan Cenab-ı Allah’tır, biz Cenab-ı Allah’ın bu gücüne, sonsuz gücüne inanıyoruz. Ve bu evrim teorisini de şiddetle reddediyoruz.



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler