Şimşek ve Gök Gürültüsündeki Mucizeler


 

 

Şimşek Ve Gök gürültüsündeki Mucizeler

Kuran’daki surelerden biri olan Ra’d Suresi’nin anlamı "gök gürültüsü"dür. Allah bu surede, şimşeğin çakmasıyla oluşan gök gürültüsünün Kendisi’ni tesbih ettiğini şöyle bildirmiştir: 

”Gök gürültüsü O’nu hamd ile, melekler de O’na olan korkularından tesbih ederler…” (Rad Suresi, 13) 

Yılda düşen 3 milyar yıldırım, saatte 96.000 km hızla hareket eden ve 30.000oC ısı açığa çıkaran muazzam bir enerji kaynağıdır ve Yüce Allah’ın var ettiği en görkemli atmosfer olaylarından biridir.

Niçin Gök Gürler? 

Şimşek veya yıldırım etraflarındaki havayı saniyenin milyonda biri kadar bir sürede 30.000 dereceye kadar ısıtırlar. Isınan bu hava aniden genleşir. Normal atmosfer basıncının neredeyse 100 katı bir basınçla, ses hızından çok hızlı ses dalgaları yayar. Bu da kulağımıza bir tür patlama sesi olarak ulaşır. Bu patlama sesi gök gürlemesi olarak adlandırılır.  Şimşek ise sağanak yağmurda, atmosferdeki elektriğin boşalması esnasında oluşan parlak ışıktır. Bulutla bulut arasında olan elektriksel deşarja şimşek ve bulutla toprak arasındaki elektriksel deşarja ise yıldırım denir.

Şimşekteki Muhteşem Özellikler

·         Her saniye dünyada 100 şimşek çakar.  Şimşek toplam yarım saniye kadar sürer. 

·         Tek bir şimşeğin yaydığı enerji dahi Amerika’daki tüm elektrik santrallerinin ürettiği enerjiden daha fazladır. 

·         Bir şimşek çakışı 3 aydan daha fazla bir zaman için 100 watt’lık bir ampulü yakabilir.

·         Bir şimşeğin yere temas noktasında hava 25.000oC’ye kadar ısınır. Şimşeğin hızı saniyede 150.000 km’dir.

·         Şimşek yeryüzünü kaplayan bitki örtüsünün yaşamını devam ettirebilmesi için önemli olan nitrojen moleküllerini üretir.

·         Ortalama şimşek çakması 20.000 amper elektriksel güç içerir. Bir kaynakçı çeliği kaynakla birleştirmek için yalnızca 250-400 amper kullanır.

·         Şimşek saniyede 150.000 km yani neredeyse yarı ışık hızıyla hareket eder ve sesten 100.000 defa daha hızlıdır.

·         Şimşeğin yaydığı ışık 10 milyon tane 100 wattlık ampulün yaydığı ışıktan daha fazla aydınlık verir. Örneklendirmek gerekirse; İstanbul’daki her evde bir ampul yansa, çakan tek bir şimşek etrafı bunlardan daha fazla aydınlatır. Allah, Kuran’da şimşeğin bu ihtişamlı parıltısını şöyle bildirir: 

“... şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kamaştırıp götürüverecektir.” (Nur Suresi, 43)

·         Şimşeğin oluştuğu kanaldaki sıcaklık 10.000oC kadardır. Şimdi bir karşılaştırma yapalım. Demiri eriten yüksek fırınlarda oluşan sıcaklık 1050-1100oC arasındadır. En küçük şimşeğin ürettiği sıcaklık ise bunun 10 katıdır.

 

Yüce Allah kapkaranlık bir gecede etrafı bir anda aydınlatan muazzam elektrik yüklü şimşekler ve bu şimşeklerin şiddetli sesiyle uyuyan kişileri bile uykusundan uyandıran gök gürültüsüyle insanlara Zat’ının kadrini, kuvvetini bir kez daha kanıtlar. 

Size bir korku ve umut (unsuru) olarak ŞİMŞEĞİ GÖSTERMESİ ile gökten su indirmek suretiyle ölümünden sonra yeri onunla diriltmesi de, O'nun ayetlerindendir.  (Rum Suresi, 24)


DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler