Kamuflaj Sanatı

KAMUFLAJLA SAKLANAN GÖRÜNMEZLER

Görünüşün aldatıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama şimdi bahsedeceğimiz canlılar bunu adeta bir sanat gibi gerçekleştiriyor. Sadece bizi değil, çevrelerindeki neredeyse tüm canlıları aldatıyorlar. Kamuflaj canlıların korunmak için doğada kullandıkları çok önemli bir savunma mekanizmasıdır. Bazı canlılar yaşadıkları ortamda öyle mükemmel kamufle olurlar ki, onları fark etmek neredeyse imkansız hale gelir.

Bazı canlılar kamuflaj için derilerinin rengini değiştirebilir, bazı canlılar ise yaratılışlarından itibaren o bölgede  kamufle olacak özelliklere sahiptir.

Şimdi sizlere bu kamuflaj örneklerinden bazılarını göstereceğiz. ….

Şu anda ekranda izlediğiniz ahtapot…Kendisini dokusu, renkleri, yapısı ile tam bir kaya gibi gösterebilecek üstün bir kamuflaj yeteneğine sahip….  Çevresine bakarak, dalgaları ve gölgeleri kullanarak, görünmeden, deniz dibinde kayarak ilerleyebiliyor. Son derece uyum içinde; arka planla kaynaşıyor. Adeta hareket eden bir kaya gibi gözüküyor.

Görüntülerde güzel bir mercan tabanı izliyoruz. Böyle bir yerde bir ahtapotun kamuflajını, renk ve desen değiştiren derisini kullanamadığı takdirde nasıl kolaylıkla göze çarpacağını görüyorsunuz. İşte ön planda deniz yosunları. Ve bir ahtapot.

Ama eğer ahtapot bir tehdit algılarsa görünümünü %100 değiştirebiliyor.

Şimdi ahtapot korktu ve bir mürekkep bulutu bırakarak kaçtı. Ve tekrar yerine yerleştiğinde ahtapot detaylı bir kamuflaj yaparak ikinci korunma adımı da atıyor.

İşte şimdi geriye doğru fimi aldığımızda ahtapotun derisinin rengini ve desenini dikkatle izleyin. Rengini ve desenini çevresiyle eşleşecek şekilde değiştirebilecek bir hayvan. Bu deniz yosununun içine nasıl da kaynaşıyor. Bir. İki. Üç. Ve şimdi ortadan kayboldu…

Ahtapot, Allah’ın var ettiği özellikler sayesinde, işte bu kadar yetenekli bir kamuflaj ustası…

Düşünme yeteneği ve içinde bulunduğu ortamı analiz etme gücü olmayan bu canlıların tesadüfen kamuflaj özelliği geliştirmeleri mümkün değildir. Biyolojik ve fizyolojik olarak sahip oldukları özellikler ile, tam da onlara uygun olan yerlerde yaratılmışlardır. Ve sadece kamuflajın mükemmel mekanizmasını düşünmek bile yaratılışın gerçekliğini anlamak için yeterlidir.



DEVAMINI GÖSTER

Benzer Eserler