Mantis Gözleri

ETİKETLER:

Bir kartal 3 km ötedeki bir tavşanı görebilir, Yusufçuk gözlerinden gelen tam 30.000 görüntüyü beyninde birleştirir, Keçiler 270 derecelik görüş alanları ile neredeyse arkalarını görebilir, Dev kalamar ise dünyanın en büyük gözlerine sahiptir ancak dünyada bilinen en ilginç gözler mantis karidesine aittir.

İnsan gözleri mavi, yeşil ve kırmızı renkleri ayırt edecek göz hücrelerine sahiptir. Köpekler sadece yeşil ve mavi renkleri görebilir, kuşlar ise  kırmızı, mavi ve yeşile ek olarak ultraviyole rengi görebilir. Kelebekler 5 farklı rengi ayırt etse de hiçbir canlı 16 farklı rengi ayırt edebilen mantis karideslerinin rekoruna yaklaşamaz. 

Mantis karidesleri ultraviyole, polarize ve görünür ışığı görebilir, derinliği tek gözü ile fark edebilir, iki gözünü birbirinden ayrı hareket ettirebilir ve binlerce görüntüyü beyninde tek görüntü haline getirebilirler.

Bu muhteşem gözlerin özellikleri bununla bitmiyor. Queensland Üniversitesinden Profesör Justin Marshall ve ekibi, Mantis Karideslerinin insan vücudundaki çeşitli kanser türlerini görebildiğini keşfetti. Bizim güneş ışığında yeşil bir ağaçta duran kırmızı bir elmayı fark edebilmemiz kadar kolay bir şekilde, polarize ışık altında kanserli hücreleri görebiliyorlar. Bilim adamları mantis karidesinin gözlerindeki bu mükemmel yaratılış özelliğinden yola çıkarak kanserli hücreleri saptayan yeni bir kamera geliştirmeye çalışıyorlar. Hatta gelecekte cep telefonlarının bile bu özelliğe sahip olabileceği düşünülüyor.

 



DEVAMINI GÖSTER